Szukaj

Tanie danie seniora

Tanie danie seniora

Starszym osobom nie powodzi się zbyt dobrze, więc nadszedł czas na tanie danie seniora.

Ceny żywności są dosyć wysokie na polskim rynku, ale wciąż można tak dobrać produkty, by wyszedł tani, ale obfity i pożywny posiłek.

Dla starszej osoby lub jej opiekuna ważny jest również czas jaki trzeba poświęcić na przygotowanie posiłku.

Ważne jest więc, by posiłek był mało kosztowny, łatwy w przyrządzeniu i nie czasochłonny.

Dzisiejsze tanie danie seniora to makaron z pysznym sosem mięsnym zapiekany pod beszamelem.

Potrzebne składniki do wykonania potrawy to:

  •         Makaron, najlepiej pene, jedno opakowanie,
  •         Mięso mielone około ½ kg ( w zależności od smaku drobiowe, indycze, wieprzowe czy wołowe),
  •         Włoszczyzna krojona w paski mrożona (pół opakowania),
  •          Przecier pomidorowy (w pudełku kartonowym) 1 opakowanie,
  •          Oliwa lub olej,
  •          Pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie,
  •          Cebula-2 małe sztuki,
  •          Mąka, masło, mleko, do wykonania sosu beszamelowego,
  •          Ser żółty, twardy (smak według uznania) około 20 dag w kawałku do starcia.

I zaczynamy gotowanie.

Najpierw w osolonej wodzie gotujemy makaron, ale do stanu lekkiej twardości.

Makaron odcedzamy i dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju, po czym mieszamy, by się nie sklejał.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy/oleju i przesmażamy na nim drobno posiekaną cebulę do momentu aż się zeszkli.

Przesmażoną cebulę zdejmujemy z patelni na talerzyk.

Na gorącą patelnię, z rozgrzanymi dwoma łyżkami oleju, wykładamy mięso mielone i przesmażamy je.

Do przesmażonego mięsa dodajemy cebulę, połowę opakowania mrożonej włoszczyzny, krojonej w paski, solimy i pieprzymy, dodajemy dwa liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego, a następnie wszystko razem smażymy mieszając łyżką.

Najlepiej jest, gdy możemy całość poddusić przez 10- 15 minut, na małym ogniu, pod przykrywką.

Do masy dodajemy opakowanie przecieru pomidorowego i dobrze mieszamy całość, po czym dusimy znowu przez 10-15 minut.

Dla smaku i zapachu można do sosu dodać łyżeczkę oregano i bazylii.

Warto sprawdzić smak sosu, czy nie brakuje mu słoności lub słodkości – według gustu.

Do przygotowanej dużej miski lub garnka wsypujemy uprzednio ugotowany makaron i wylewamy na niego przygotowany sos, całość następnie dobrze mieszając.

Do zapieczenia całości możemy wykorzystać naczynie żaroodporne, albo kamienne lub nawet zwykłą formę metalową do ciasta.

Warto dno naczynia posmarować niewielką ilością masła lub margaryny, by nic nie przywarło w czasie pieczenia.

Wymieszaną masę przekładamy do wyżej wymienionego naczynia i zabieramy się za szykowanie beszamelowego sosu, a jest to nic innego jak po prostu klasyczna zasmażka rozprowadzona mlekiem do konsystencji kremowej.

Sos beszamelowy wylewamy na wierzch masy a następnie ścieramy jeszcze na niego  żółty ser, tak by pokrył równo cały wierzch dania.

Tak przygotowaną potrawę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 30 minut.

Podajemy, gdy się zrumieni na wierzchu, z surówką ze świeżych sezonowych warzyw.