To ciasto to bogactwo jabłek! To tak naprawdę bardziej jabłka w cieście, niż ciasto z jabłkami. Nieważne jak je nazwiemy, najważniejsze, że jest przepyszne i bardzo proste do przygotowania.
Ciasto jest mocno wilgotne i trudno poprzestać na jednym kawałku.
Jabłka to bogate źródło błonnika i moc witamin i minerałów. Zawierają spore ilości witaminy C i potasu. W tym niewielkim owocu znajdziemy również fosfor, magnez, żelazo, wapń i sód.
Dobrze smakują zarówno na surowo, jak i gotowane na parze, duszone czy pieczone np. z dodatkiem cynamonu.
Najwięcej cennych składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką, dlatego jeśli nie musimy, lepiej ich nie obierać.
Składniki:
- 1,5kg jabłek
- 200g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru kokosowego (lub ksylitolu bądź zwykłego cukru)
- 4 jajka
- 300g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180’C opcja góra-dół.
Blaszkę o wymiarach 30x40cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy mąką.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie ćwiartki kroimy w grubsze plasterki.
Do jednej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.
W drugiej, większej misce ucieramy miękkie masło wraz z cukrem, na jasną i puszystą masę. Następnie wciąż ubijając dodajemy po jednym jajku.
Teraz stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, tylko do połączenia. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i również delikatnie mieszamy, tak, by wszystkie jabłka były otoczone ciastem.
Tak przygotowaną masę przekładamy do przygotowanej wcześniej blaszki i wyrównujemy delikatnie.
Blaszkę układamy na środkowym poziomie piekarnika i pieczemy około 40-45 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Choć dla łasuchów idealne będzie jeszcze ciepłe J
Możemy podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!