Istnieje wiele ziół, które można wykorzystać przy problemach z trawieniem, schorzeniach wątroby oraz dróg żółciowych. Przed wyborem konkretnego naparu, herbatki ziołowej, tabletek dobrze jest skonsultować swoją decyzję z lekarzem. Każde schorzenie może przebiegać odmienne u różnych pacjentów i należy znać opinię specjalisty przed dokonaniem zakupu preparatu, gdyż niektóre z ziół mogą wchodzić w niebezpieczne interakcje z lekami stosowanymi przez pacjenta.
Ostropest plamisty:
– odtruwa i regeneruje wątrobę, pomaga zahamować ból pęcherzyka żółciowego
– zawiera flawonoidy i przeciwutleniacze, które regenerują hepatocyty
– dobrze radzi sobie z wydaleniem kamieni z woreczka żółciowego
– wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
Ostropest plamisty dostępny jest w aptekach w postaci drażetek lub zawiesin.
Mniszek lekarski:
– łagodzi schorzenia wątroby
– jego korzeń zawiera żelazo, kwas foliowy, magnez, witaminę C i A
– działa oczyszczająco, pomaga wydalić z wątroby i woreczka żółciowego produkty powstałe w toku przemiany materii
Dziurawiec zwyczajny:
– przyspiesza trawienie, wspomaga pracę wątroby
– działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego
– może być stosowany po obfitych i tłustych posiłkach ze względu na działanie żółciopędne
Dziurawiec spożywa się w formie naparu wykonanego z kilku łyżek ziela zalanego wrzącą wodą. Należy zwrócić uwagę na przeciwwskazania do stosowania takiego naparu. Nie wolno go pić, jeśli zażywa się leki przeciwzakrzepowe, leki obniżające odporność po przeszczepach (może dojść do odrzucenia przeszczepu przez organizm), leki przeciwdepresyjne. Jednoczesne stosowanie naparu z dziurawca z preparatami na depresję wywołuje efekty niepożądane np. pojawienie się zespołu serotoninowego (stany lękowe, bezsenność). Dziurawiec zwiększa aktywność enzymów wątrobowych i może wpływać na obniżoną skuteczność niektórych medykamentów np. leków przeciwbólowych o działaniu opioidowym. Ziele może wywołać nadwrażliwość na światło słoneczne.
Karczoch:
– jego kwiatostany zawierają przeciwutleniacze
– wyciąg z liści i korzeni przyspiesza wydzielanie żółci i opróżnianie pęcherzyka żółciowego
– obniża poziom cholesterolu we krwi
Jaskółcze ziele:
– napar reguluje przemianę materii, usuwa toksyny
– powoduje wzmożoną produkcję soku trzustkowego i żołądkowego
– działa żółciopędnie i rozkurczowo, dzięki zawartości alkaloidów i flawonoidów
Nie można pić naparu z jaskółczego ziela długotrwale. Osoby cierpiące na jaskrę, chorobę wrzodową, niedrożność przewodów żółciowych, przewlekłą chorobę wątroby nie powinny w ogóle stosować naparu z tego ziela.
Pokrzywa zwyczajna:
– stymuluje trzustkę do wydzielania enzymów trawiennych
– oczyszcza organizm z toksyn za sprawą zawartości flawonoidów i garbników
Kobiety cierpiące na schorzenia dróg rodnych powinny zrezygnować z picia naparów z pokrzywy, tak samo jak osoby borykające się z przewlekłą chorobą nerek oraz z cukrzycą.
Macierzanka piaskowa:
– ma właściwości bakteriobójcze i ściągające, dzięki zawartości fenoli i garbników
– olejki eteryczne występujące w macierzance pobudzają układ pokarmowy do zwiększonej produkcji soków trawiennych
– zwalcza niedokwaśność i wzdęcia
– hamuje rozwój bakterii i zapobiega nadmiernej fermentacji w przewodzie pokarmowym