Szukaj

Borówki dla oczu i nie tylko

Cheesecake creme parfaits with blueberries and red currant berries served in jar, delicious summer no-bake dessert on rustic wooden table ready to eat

Borówki są znane głównie ze swoich właściwości zapierających, które wykorzystuje się w przypadku biegunek. Owoce są jedzone w postaci soku z borówek lub suszonki. Te maleńkie owoce mają jednak o wiele szersze zastosowanie w lecznictwie, gdzie wykorzystuje się również liście, wyciągi oraz napary.

Borówki leśne (czarne jagody) stanowią przysmak, głównie ze względu na niepowtarzalny smak i krótki okres owocowania, który przypada na czerwiec i lipiec. Jednak z ich zdrowotnych właściwości możemy korzystać przez cały rok, np. susząc owoce lub liście, które posłużą do przyrządzenia potraw, naparów lub syropów. Borówki zawierają liczne związki o działaniu leczniczym, takie jak: kwas elagowy, kwas foliowy, błonnik, karotenoidy, antocyjany, flawonoidy.

Korzystne działanie borówek:
• wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe oraz antymutagenne, zawarte w nich silne antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek;
• wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwkrwotoczne;
• wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego;
• wykazują działanie uelastyczniające naczynia krwionośne;
• zawarte w nich karotenoidy (głównie beta-karoten) poprawiają wzrok, wpływają korzystnie zwłaszcza na widzenie po zmroku;
• zawierają dużą ilość antocyjanów, którym borówki zawdzięczają niebiesko-fioletowy kolor. Antocyjany poprawiają mikrokrążenie w gałce ocznej – ta właściwość wykorzystywana jest pomocniczo m.in. w profilaktyce zaćmy;
• dzięki dużej zawartości błonnika borówki wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn;
• liście borówki obniżają poziom cukru we krwi, zawierają flawonoidy o działaniu lekko moczopędnym, co pozwala na ich wykorzystanie u osób z cukrzycą;
• borówki podawane na surowo mogą lekko rozluźniać stolec, natomiast w postaci suszonej działają zapierająco;
• pomocniczo są stosowane jako środki przeciwpasożytnicze;
• sok z borówek może być wykorzystywany jako środek odkażający przewód pokarmowy i moczowy;
• taniny liczne w liściach borówki czarnej wykazują działanie ściągające, które wykorzystuje się w profilaktyce hemoroidów.