Cebula – właściwości lecznicze, przepis na syrop cebulowy

Cebula – właściwości lecznicze, przepis na syrop cebulowy

Cebula gości w każdej kuchni – dodajemy ją zwykle do kanapek, zup, dań mięsnych i sosów. W okresie jesienno-zimowym może przydać się jako prosty i łatwo dostępny środek na przeziębienie i nie tylko. Jakie właściwości ma to warzywo i jak samodzielnie przyrządzić smaczny syrop z cebuli?

Właściwości lecznicze cebuli

Głównym powodem, dla którego cebula ma zastosowanie w leczeniu przeziębienia jest jej przeciwbakteryjne działanie. Warzywo uznaje się za naturalny antybiotyk, zdolny do zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych. Ponadto cebula zawiera wiele witamin i minerałów, które uzupełniają niedobory organizmu oraz pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, są to m.in.:

  • witaminy: C, A, B1, B2, E, K, PP;
  • cynk, krzem, sód, wapń, potas, fosfor, mangan;

Istotnym składnikiem cebuli są olejki lotne – to właśnie one wywołują łzy podczas krojenia cebuli. Ich działanie jest jednak korzystne, ponieważ odkaża oczy, przewody nosowe oraz gardło, co wspiera leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Aby nie stracić właściwości leczniczych cebuli, należy spożywać ją na surowo, lub przyrządzać pod przykryciem, aby zapobiec ulatnianiu się olejku i zawartych w nim substancji, do których należą m.in.:

  • Flawonoidy, np. Kwercetyna – posiadają liczne właściwości lecznicze, są naturalnymi antyoksydantami;
  • Siarczki – odpowiedzialne za zapach cebuli, blokują wytwarzanie prostaglandyny, co łagodzi stan zapalny;
  • Związki alkilowe.

Poza działaniem łagodzącym objawy przeziębienia cebula wpływa korzystnie na układ krążenia. Może obniżać ciśnienie krwi, zmniejszać ryzyko powstawania zakrzepów, a także obniżać poziom cholesterolu LDL (złego).

Po cebule mogą sięgać osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ lekko obniża poziom cukru. Natomiast u osób zdrowych cebula zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.

Cebula stosowana zewnętrznie jest pomocna w przypadku zmian skórnych, takich jak: owrzodzenia, czyraki, blizny, rozstępy. Jej działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze działa korzystnie zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie.

Syrop z cebuli

Do przyrządzenia syropu z cebuli potrzebujemy zaledwie dwóch składników: cukru lub miodu oraz cebuli.

Sposób przyrządzenia:

Cebulę kroimy w plastry (2-3 sztuki) i zasypujemy cukrem lub polewamy miodem, tak aby obficie okryć cebulę. Całość przykrywamy, możemy wykorzystać np. zakręcany słoik. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Po kilku godzinach (6-8), gdy cebula puści soki, syrop będzie gotowy. Pijemy 3 razy dziennie po 1-2 łyżki. Gotowy syrop możemy przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Syrop z cebuli będzie działał łagodząco na gardło, lekko wykrztuśnie, odkażająco i wzmacniająco.

Cebula – przeciwwskazania

Surowej cebuli powinni unikać seniorzy cierpiący na choroby układu pokarmowego: nerek, woreczka żółciowego, wątroby, jelit, żołądka. Dużych ilości cebuli przeciwwskazane są także dla osób z chorobami serca. W takich przypadkach należy ostrożnie dodawać cebulę do posiłków, najlepiej w formie duszonej i w niewielkich ilościach.



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *