Problemy żołądkowe, dyskomfort trawienny, wzdęcia i brak apetytu – przynajmniej raz w życiu każdy doznaje tego typu dolegliwości. Warto przed sięganiem po leki znać naturalne sposoby, które mogą przynieść szybką ulgę, a jednym z nich jest zioło cykoria podróżnik. Jak działa ta roślina i w jakich przypadkach zaleca się jej stosowanie?
Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) nazywana jest także podróżnikiem błękitnym (ze względu na niebieskie kwiaty) lub macacznikiem. Roślina występuje powszechnie w całej Polsce i dorasta do 30-120 cm wysokości. W lecznictwie wykorzystuje się wszystkie części cykorii, w tym kłącze.
Za jej lecznicze właściwości odpowiada zawartość wielu związków, wśród których są m.in.:
- witaminy: C, B;
- żelazo;
- sód;
- fosfor;
- potas;
- mangan;
- kwasy fenolowe;
- inulina;
- hydroksykumaryny;
- taraksasterol;
- flawonoidy;
- glikozydy;
- polisacharydy prebiotyczne;
- cholina.
Cykoria podróżnik – wskazania
Zioło wykazuje liczne właściwości lecznicze, jednak do najbardziej popularnych należy korzystny wpływ w przypadku zaburzeń trawiennych. Składniki zawarte w cykorii wspierają wytwarzanie naturalnej flory bakteryjnej, łagodząc tym samym dolegliwości takie jak:
- wzdęcia;
- odbijanie;
- dyskomfort trawienny;
- brak apetytu – ponieważ cykoria zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.
Ponadto, napary z cykorii znajdują zastosowanie jako środki pomocnicze przy cukrzycy oraz zmniejszające poziom cholesterolu – z tego powodu cykoria często stosowana jest jako wsparcie przy odchudzaniu.
Działanie ściągające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, które cykoria zawdzięcza głównie goryczkom, wykorzystywane jest w leczeniu zmian skórnych, takich jak liszaj, czy wągry. Działanie przeciwzapalne cykoria wykazuje także przy stosowaniu doustnym, dlatego może być przyjmowana przy problemach z drogami moczowymi, jednocześnie działając słabo moczopędnie.
Stosuje się herbatę z cykorii także jako środek żółciopędny, ułatwiający odpływ zastoju żółci oraz jako środek wspierający funkcję wątroby i oczyszczający organizm.
Cykoria w kuchni
Cykorię podróżnik stosuje się nie tylko w ziołolecznictwie, ale także jako wartościowy składnik diety. Ziele cykorii nadaje się do sałatek warzywnych, dzięki czemu zyskujemy zwiększenie walorów smakowych oraz odżywczych. Z kolei korzeń rośliny służy do przyrządzania kawy z cykorii, która nie tylko jest smaczne, ale także dba o zdrowie.