Domowe płukanki do każdego koloru włosów

Włosy po wakacjach zwykle stają się wysuszone, a ich kolor blaknie pod wpływem promieni słonecznych. Dobrym sposobem na zachowanie koloru na dłużej są domowe płukanki bazujące na naturalnych składnikach. Sprawdź, jak zrobić taką płukankę do każdego koloru włosów!

 

Jak stosować ziołowe płukanki do włosów?  

Płukanki przygotowywane zgodnie z poniższymi przepisami są całkowicie naturalne, a każdy składnik jest niedrogi i łatwo dostępny. Ziołowe kompozycje najlepiej sprawdzają się w przypadku włosów o naturalnym kolorycie. Włosy farbowane lub poddawane trwałej ondulacji mogą odmiennie reagować na poszczególne składniki, dlatego przed zastosowaniem płukanki na należy przeprowadzić próbę na niewielkim paśmie.

Samodzielnie przygotowane preparaty można nakładać na umyte włosy owijając je kolejno ręcznikiem i pozostawiając na ok. 15 minut. Po tym czasie włosy spłukujemy letnią wodą.

Dla wzmocnienia włosów i ułatwienia ich rozczesywania płukanki można stosować bez spłukiwania. Warto skorzystać z czystego pojemnika ze atomizerem i opryskiwać dokładnie mokre włosy. Kolejno włosy należy jedynie rozczesać i wycisnąć.

 

Domowa płukanka dla blondynek

Potrzebne składniki:

  • 250 ml wody,
  • 3 łyżki suszonego rumianku,
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Sposób wykonania:

  1. Rumianek i skórkę z cytryny przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia.
  2. Przykrywamy zagotowane zioła i pozostawiamy na godzinę.
  3. Kolejno odcedzamy zioła przez gazę i dodajemy sok z cytryny.
  4. Całość przekładamy do pojemnika ze spryskiwaczem.

Płukanka ziołowa dla brunetek

Potrzebne składniki:

  • 250 ml wody,
  • 4 łyżki suszonej szałwii,
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu,
  • 3 łyżki octu jabłkowego.

Sposób wykonania:

  1. Zioła zalewamy wodą i zagotowujemy.
  2. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę. Kolejno odcedzamy.
  3. Na koniec dodajemy ocet jabłkowy.

 

Przepis na domową płukankę dla włosów rudych

Potrzebne składniki:

  • 250 ml wody,
  • 4 łyżki suszonego nagietka lekarskiego,
  • 2 łyżki suszonego hibiskusa,
  • 3 łyżki czerwonego wina.

Sposób wykonania:

  1. Nagietek i hibiskus zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Odstawiamy pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia.
  3. Całość przecedzamy i dodajemy czerwone wino.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *