Drzewka bonsai – wyjątkowe rośliny

Drzewka bonsai - wyjątkowe rośliny

Bonsai

Bonsai jest to technika stwarzania karłowych roślin dzięki zastosowaniu różnych specjalnych zabiegów. Składa się na nie m.in. ciecie pędów i korzeni oraz drutowanie w celu nadania konkretnego kształtu. Rośliny sadzi się zazwyczaj w  specjalnych płaskich donicach. Nazwa bonsai pochodzi od dwóch słów z języka japońskiego: bon – pojemnik oraz sai – drzewo. Bonsai swoim wyglądem ma przypominać stare, zminiaturyzowane drzewo.

Gatunek drzewka

Drzewko w stylu bonasi tworzy się z roślin, które mają dość niewielkie liście, giętkie pędy, które można formować oraz wyraźny pień. Mogą to być drzewa -np. klon palmowy, dąb, buk, świerk biały, krzewy – irga pozioma, kosodrzewina, ognik, pigwowiec, różanecznik lub niektóre z roślin doniczkowych – grubosz drzewiasty, oliwka, cytrusy, kamelia, hibiskus, granat, sageretia, fuksja.

Bonsai można kupić w sklepie ogrodniczym, jednak najlepiej nabyć je w specjalistycznym sklepie z bonsai. Dzięki temu mamy pewność, że drzewko, które kupujemy jest w dobrym stanie i nadaje się do formowania, otrzymamy tam również sporą dawkę fachowej wiedzy na temat pielęgnacji. Gotowe bonsai można kupić także w supermarketach. Ryzyko, które się z tym wiąże to to, że rośliny w takich miejscach często są w słabej kondycji i mogą szybko zwiędnąć po przywiezieniu w domu. Dodatkowo często nie jest określony dokładnie gatunek drzewka, co utrudnia jego późniejszą pielęgnację.

Style Bonsai

Istnieje wiele stylów zgodnie z którymi można formować drzewko, najpopularniejsze z nich to:

  • Moyogi – styl wyprostowany nieregularny, podobny do Chokkan, jednak w tym przypadku pień nie jest idealnie prosty
  • Yose-uye – to kilka drzewek, najlepiej więcej niż 3 posadzonych w płaskiej doniczce lub czasami nawet na płaskiej płycie skalnej.
  • Kengai – styl kaskadowy, ma poskręcany pień, przypominający kaskadę spływającą z góry na dół. Drzewko powinno opadać na tyle, by wierzchołek znajdował się poniżej dna doniczki
  • Shakan – styl pochylony, drzewko w nim ma prosty pień, pochylony jest w lewo lub w prawo
  • Chokkan – styl wyprostowany regularny. Pień oraz gałęzie uformowane są na kształt piramidy i wyrastające we wszystkich kierunkach

 

Pielęgnacja drzewka przez cały rok

Określone zabiegi wykonujemy w określonych porach roku:

  • Wiosna – To pora roku, kiedy rośliny zaczynają intensywnie rosnąć dlatego właśnie wtedy przesadzamy bonsai, wymieniamy podłoże i przycinamy korzenie. Zaczynamy także formowanie – owijamy pędy drutem oraz tniemy. Dbamy o stałą wilgoć w doniczce.
  • Lato – Latem bonsai wymagają intensywnego podlewania. Drzewka podlewamy codziennie, niektóre nawet dwa razy dziennie. Nawozimy drzewka wieloskładnikowym nawozem przeznaczonym do bonsai. W tym czasie intensywnie podcinamy zbędne pędy oraz sprawdzamy czy drut nie wrasta w korę.
  • Jesień – Przestajemy przycinać rośliny. To czas, kiedy szykują się one do zimowego snu. Zaprzestajemy również nawożenia i podlewamy mniej.
  • Zima– Drzewka zimujące w domu przestawiamy do chłodniejszego pomieszczenia. Nie podlewamy ich i nie nawozimy. Drzewka zimujące na zewnątrz natomiast podlewamy obficie, a doniczkę dołujemy w ziemi. Podstawę pnia zabezpieczamy słomą, a koronę owijamy białą agrowłókniną.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *