Fenkuł włoski ceniony jest głównie za swoje walory smakowe, a większość z nas zna również jego właściwości lecznice. Aromatyczna i soczysta bulwa rośliny nadaje się do jedzenia na surowo, a także po ugotowaniu, smażeniu, czy pieczeniu. Sprawdź, dlaczego warto uprawiać fenkuł w ogrodzie!
Fenkuł włoski – charakterystyka rośliny
Fenkuł bywa nazywany także koprem włoskim lub koprem słodkim. W istocie, niektóre odmiany tej rośliny mają szczególnie słodki smak, inne z kolei przypominają połączenie anyżku, kopru i selera. W odróżnieniu od częściej spotykanego w polskich ogrodach kopru ogrodowego fenkuł cechuje się dużą bulwą, z której wyrastają łodygi pokryte liśćmi. Górna część rośliny do złudzenia przypomina właśnie koper ogrodowy, jednak niektóre odmiany fenkułu uprawiane są także ze względu na walory estetyczne.
Koper włoski jest rośliną dorastającą nawet do 1,5 metra wysokości. Może tworzyć zwarte, pierzaste kompozycje o przyjemnym aromacie. Jako surowiec leczniczy, warzywo lub przyprawa nadaje się cała roślina, czyli cebula, łodygi, liście, żółte kwiaty i nasiona.
Ze względu na odporność na chłody fenkuł może być z powodzeniem uprawiany w polskich ogrodach. Roślina preferuje lekką i dobrze przepuszczalną glebę, o nieco alkalicznym odczynie. Najlepiej rośnie w miejscach nasłonecznionych, ale łatwo przystosowuje się do innych warunków.
Właściwości lecznice kopru włoskiego
W medycynie najczęściej wykorzystuje się suszone owoce fenkułu (nasiona). Mają one właściwości uspokajające na system trawienny, dlatego fenkuł znajduje zastosowanie przede wszystkim przy dolegliwościach takich jak:
- wzdęcia;
- dyskomfort trawienny;
- kolki, także u niemowląt;
- bóle żołądka.
Koper włoski ceniony jest nie tylko ze względu na korzystny wpływ na układ pokarmowy. Roślina zawiera liczne związki aktywne, w tym minerały, witaminy i antyoksydanty o działaniu przeciwzapalnym. Zastosowanie fenkułu obejmuje więc także schorzenia dróg oddechowych, np. kaszel, katar, czy osłabienie odporności.
Jak przyrządzać fenkuł?
Fenkuł warto spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Zaledwie 10 minut pieczenia lub smażenia wystarcza, aby wydobyć słodycz z kopru i przyrządzić smaczny posiłek. Cebulę fenkułu można łączyć z innymi warzywami. Zarówno liście, jak i bulwę można dodawać do dowolnie skomponowanych sałatek. Natomiast liście i łodygi stosować jako przyprawę do mięs, zup i sosów. Suszone nasiona nadają się doskonale jako przyprawa do marynaty, a także ciast i pieczywa.