Szukaj

Karczochy – zdrowie na talerzu

Karczochy – zdrowie na talerzu

Karczochy w Polsce nie są jeszcze zbyt popularne i nie każdy wie jak je przyrządzać. Warto jednak wprowadzić te warzywa do codziennej diety seniora ze względu na ich liczne właściwości lecznicze i niską kaloryczność.

Działanie karczochów wspierające wątrobę znalazło zastosowanie w medycynie. Pozyskiwany z karczochów wyciąg wchodzi w skład wielu preparatów usprawniających pracę wątroby, przyśpieszających jej regenerację oraz ułatwiających oczyszczanie organizmu z toksyn. Zawarta w karczochach cynaryna działa żółciotwórczo i żółciopędnie, wspiera procesy trawienne oraz łagodzi dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego.

Karczochy dla seniora z cukrzycą

Karczochy zawierają inulinę, która wspomaga zachowanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Warzywo to ma bardzo niski poziom glikemiczny. Ponadto w skład karczochów wchodzą substancje (kwas chlorogenowy) zmniejszające wchłanianie cukru z przewodu pokarmowego, dzięki czemu karczochy polecane są dla osób z nadwagą, przebywających na diecie. Nie bez znaczenia pozostaje także bardzo niska kaloryczność tego warzywa oraz niewielka zawartość tłuszczów. Z kolei wysoka zawartość błonnika przyśpiesza i reguluje trawienie, co również wspiera odchudzanie. Dzięki błonnikowi karczochy działają korzystnie u osób borykających się z zaparciami.

Karczochy jako bogate źródło naturalnych witamin

Warzywo poza działaniem na żołądek wykazuje również właściwości antyoksydacyjne oraz jest źródłem wielu witamin i minerałów. Posiłek z karczochami nie tylko ułatwi trawienie, ale także wzmocni seniora i dostarczy dużą dawkę niezbędnych substancji.

Karczochy zawierają m.in.:

• witaminę C – zwiększającą odporność;
• witaminę A – wpływającą korzystnie na stan skóry;
• witaminę E – nazywaną witaminą młodości;
• niacynę (witaminę B3/PP) – przyśpieszającą metabolizm;
• żelazo, potas, magnez, wapń.

Jak przyrządzać karczochy?

Kwiat karczocha obiera się z wierzchnich liści i gotuje w osolonej wodzie ok. 30-40 minut. Można wykorzystywać także łodygę. Warzywo nadaje się również do pieczenia, smażenia i duszenia. W polskim klimacie uprawa karczochów nie zawsze się udaje, a dostępność świeżych warzyw w sklepach jest często ograniczona do przełomu wiosny i lata. W razie potrzeby można sięgnąć po preparaty takie jak ziołowe tabletki, czy herbatka z karczochem.