Nazwa mleko jest zarezerwowana wyłącznie dla mleka ssaków, gdyż tylko one mają wydzielające je gruczoły. Dlatego od niedawna zamienniki roślinne nazywamy napojami i taka nazwa widnieje także na opakowaniach, choć potocznie wciąż używa się nazewnictwa „mleko kokosowe” czy „mleko migdałowe”, dlatego że pełnią one podobną funkcję, szczególnie w diecie wegańskiej.
Napój kokosowy
Takie „mleko kokosowe” możemy przyrządzić już z dwóch składników, dodatki są zupełnie opcjonalne i zależą od naszych smakowych upodobań. Napój kokosowy możemy używać do kawy, koktajli, deserów, jako dodatek do zup, sosów czy też naleśników.
Składniki:
- 200g wiórków kokosowych niesiarkowanych
- 1 litr wody przegotowanej
- szczypta soli (opcjonalnie)
- ksylitol lub syrop klonowy do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe przekładamy do garnka, zalewamy litrem przegotowanej wody i odstawiamy na noc. Rano podgrzewamy wiórki by były ciepłe, ale nie gorące i blendujemy dokładnie przez co najmniej 5 minut (możemy robić przerwy, by nie spalić blendera). Następnie napój przelewamy przez gazę lub gęste sitko i jeśli chcemy dodajemy szczyptę soli lub ulubione słodziwo do smaku. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Napój laskowy
Składniki:
- szklanka orzechów laskowych
- 2,5 szklanki wody przegotowanej
- opcjonalnie syrop klonowy lub inne słodziwo
Przygotowanie:
Orzechy zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
Rano wodę odlewamy i nalewamy świeżej, dodajemy syrop klonowy lub inne słodziwo jeśli używamy. Całość blendujemy kilka minut i odcedzamy na gazie lub gęstym sitku. Pozostałe rozdrobnione orzechy możemy dodać do wypieku ciasteczek lub owsianki.
Dobrze jest użyć orzechów laskowych blanszowanych, ponieważ skórka może nadać „mleku” gorzkawy smak.
Napój przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Z „mleka” laskowego, oraz z każdego innego możemy przyrządzić doskonałą gorącą czekoladę. Posmak orzechów laskowych połączonych z czekoladą przypomina trochę smak nutelli, jednak wiadomo jest to o wiele zdrowsza wersja tego przysmaku.
Przepis na gorącą czekoladę
Składniki:
- 2 szklanki „mleka” laskowego
- 50g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
- łyżka kakao
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
- szczypta wanilii
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy z dodatkiem kakao, syropu klonowego, soli i wanilii. Gdy wszystko się połączy odstawiamy i dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i przelewamy do kubków.
Smacznego!