Witamina B12 pełni w organizmie bardzo istotne funkcje, współuczestnicząc m.in. w produkcji czerwonych krwinek. Niedobory witaminy B12 mogą objawiać się na wiele sposobów. Jednym ze skutków niedoboru witaminy B12 mogą być objawy przypominające schorzenia psychiczne. Sprawdź, dlaczego nieodpowiednie dostarczanie tej witamy niesie ze sobą tak poważne konsekwencje.
Czym jest witamina B12 i jakie pełni funkcje?
Witamina B12 jest organicznym związkiem chemicznym, który zawiera w swojej cząsteczce jon kobaltu – z tego powodu nazywana jest kobalaminą. Prawidłowe stężenie witaminy B12 jest niezbędne do zachowania zdrowia. Witamina ta wpływa niemal na wszystkie funkcje w organizmie, z czego największe znaczenie ma dla funkcjonowania układu krwionośnego oraz nerwowego.
Ponadto witamina B12 warunkuje procesy takie jak:
- produkcja czerwonych krwinek;
- budowa otoczek nerwowych;
- synteza białek i kwasów nukleinowych DNA i RNA;
- przemiana tłuszczów, białek i węglowodanów;
- synteza kwasu foliowego do aktywnej formy;
- regulacja poziomu homocysteiny.
Jakie są objawy niedoboru witaminy B12?
Witamina B12 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, dlatego też jej niedobór jest przyczyną niedokrwistości (anemii). Stąd też to właśnie z anemią najczęściej kojarzy się kobalaminę. Warto jednak pamiętać, że niedobory witaminy B12 mogą pozostawać niezauważone nawet przez wiele lat.
Początkowo osoby z niedoborem witaminy B12 mogą czuć się zmęczone, z czasem osłabienie utrzymuje się stale. Wraz z pogłębiającymi się niedoborami mogą pojawiać się zaburzenia apetytu, a także problemy trawienne, głownie biegunki.
Co więcej, niedostateczne stężenie witaminy B12 wpływa niekorzystnie na zdolność koncentracji i pamięć. Uważa się, że niedobór kobalaminy może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheirmera.
Przy długotrwałych niedoborach witaminy B12 mogą pojawiać się znacznie poważniejsze konsekwencje, takie jak hiperhomocysteinemia prowadząca do miażdżycy, zaburzenia chodu, drętwienie kończyn, czy zmiany zwyrodnieniowe śluzówki żołądka i zaburzenia widzenia.
W jakich produktach znajduje się najwięcej witaminy B12?
Witamina B12 dostarczana jest do organizmu wraz z produktami spożywczymi. Kolejno magazynowana jest w szpiku kostnym oraz w wątrobie, skąd przedostaje się do innych organów wraz z krwią.
Najwięcej witaminy B12 zawierają produkty mięsne. Na niedobory kobalaminy najbardziej narażeni są więc wegetarianie. Kolejną grupą osób o zwiększonym prawdopodobieństwie niedoborów są seniorzy. U osób w starszym wieku dochodzi naturalnego zaburzenia wchłaniania witaminy B12.