Delikatna tarta na spodzie orkiszowym, w towarzystwie kremu budyniowego i kwaskowatych malin.
Składniki na kruchy spód:
- 120g zimnego masła
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub mąki pszennej
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 8 łyżek wody
- szczypta soli
Składniki na krem budyniowy:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 400ml mleka
- 4 łyżki ksylitolu lub cukru pudru
- 80g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
- 250g malin lub innych owoców np. truskawki, borówki, jeżyny
Przygotowanie:
Na początek kruchy spód.
Do miski wsypujemy zmielone siemię lniane, 8 łyżek wody i mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki oraz mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180’C opcja grzania góra-dół.
Formę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy np. bułką tartą. Spód dokładnie wylepiamy schłodzonym ciastem. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, pieczemy na złoty kolor. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Teraz pora na krem budyniowy.
Odlewamy pół szklanki mleka, wsypujemy budyń, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły.
Resztę mleka przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego mleka przelewamy mieszankę budyniową i mieszamy dokładnie by nie zrobiły się grudki.
Gdy budyń zgęstnieje i zacznie bulgotać odstawiamy z palnika i przykrywamy folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Gdy budyń będzie zimny możemy kontynuować przygotowania.
Do miski przekładamy miękkie masło i miksujemy aby uzyskać puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy budyń, łyżka po łyżce. Gdy uzyskamy gładki krem, równomiernie przekładamy go na ostudzony, kruchy spód.
Na wierzchu układamy opłukane i osuszone maliny lub inne wybrane owoce.
Smacznego!