Szukaj

Owsianka na różne sposoby

owsianka na różne sposoby

Rozgrzewająca owsianka z kurkumą

To idealna wersja na okres jesienno-zimowy. Nasyci i przyjemnie rozgrzeje dzięki dodatkowi kurkumy, w dodatku smakuje wybornie!

Kurkuma wspomaga pracę mózgu, wzmacnia odporność, działa pozytywnie na nasz układ trawienny  oraz zapobiega chorobom nowotworowym. Połączenie kurkumy z niewielką ilością pieprzu wzmacnia jej działanie.

Składniki (1 porcja):

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka (może być krowie ale wspaniale smakuje również z kokosowym)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli i pieprzu
  • miód lub syrop klonowy

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, dodajemy kurkumę i mieszamy chwilę na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy mleko oraz płatki owsiane, gotujemy całość na małym ogniu około 10 minut, często mieszając.

Gdy płatki będą już miękkie i owsianka zgęstnieje dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy i gotowe. Po przelaniu do miseczki owsiankę możemy polać miodem lub syropem klonowym.

 

Owsianka nocna

Wystarczy zalać płatki na noc, a rano dodać kilka pysznych składników i gotowe!

Składniki (1 porcja):

  • 4 łyżki płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
  • 8 łyżek przegotowanej wody
  • kilka posiekanych migdałów
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka pasty sezamowej (tahini)
  • łyżka miodu lub syropu klonowego
  • garść rodzynek
  • ulubione owoce np. banan, jabłko, gruszka

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy płatki, zalewamy wodą, dodajemy posiekane migdały, mieszamy i odstawiamy na noc pod przykryciem.

Rano dodajemy łyżkę soku z cytryny, łyżkę tahini i łyżkę miodu, całość mieszamy. Wierzch posypujemy rodzynkami, możemy również dodać ulubione owoce w postaci np. pokrojonego w talarki banana.

 

Owsianka pieczona

Nieco inna wersja tradycyjnej owsianki, przepełniona aromatem cynamonu. Dla całej rodziny!

Składniki (4 porcje):

  • 2,5 szklanki mleka (krowie lub roślinne)
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Płatki owsiane przesypujemy do miski, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i mieszamy.

Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie do jabłka dodajemy mleko oraz syrop klonowy.

Do miski z mokrymi składnikami dodajemy suche i całość mieszamy.

Formę żaroodporną smarujemy masłem i przekładamy do niej masę owsianą.

Pieczemy w 180’C około 40 minut na środkowym poziomie piekarnika.

 

Smacznego!