Rozgrzewająca owsianka z kurkumą
To idealna wersja na okres jesienno-zimowy. Nasyci i przyjemnie rozgrzeje dzięki dodatkowi kurkumy, w dodatku smakuje wybornie!
Kurkuma wspomaga pracę mózgu, wzmacnia odporność, działa pozytywnie na nasz układ trawienny oraz zapobiega chorobom nowotworowym. Połączenie kurkumy z niewielką ilością pieprzu wzmacnia jej działanie.
Składniki (1 porcja):
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka (może być krowie ale wspaniale smakuje również z kokosowym)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli i pieprzu
- miód lub syrop klonowy
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, dodajemy kurkumę i mieszamy chwilę na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy mleko oraz płatki owsiane, gotujemy całość na małym ogniu około 10 minut, często mieszając.
Gdy płatki będą już miękkie i owsianka zgęstnieje dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy i gotowe. Po przelaniu do miseczki owsiankę możemy polać miodem lub syropem klonowym.
Owsianka nocna
Wystarczy zalać płatki na noc, a rano dodać kilka pysznych składników i gotowe!
Składniki (1 porcja):
- 4 łyżki płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
- 8 łyżek przegotowanej wody
- kilka posiekanych migdałów
- łyżka soku z cytryny
- łyżka pasty sezamowej (tahini)
- łyżka miodu lub syropu klonowego
- garść rodzynek
- ulubione owoce np. banan, jabłko, gruszka
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy płatki, zalewamy wodą, dodajemy posiekane migdały, mieszamy i odstawiamy na noc pod przykryciem.
Rano dodajemy łyżkę soku z cytryny, łyżkę tahini i łyżkę miodu, całość mieszamy. Wierzch posypujemy rodzynkami, możemy również dodać ulubione owoce w postaci np. pokrojonego w talarki banana.
Owsianka pieczona
Nieco inna wersja tradycyjnej owsianki, przepełniona aromatem cynamonu. Dla całej rodziny!
Składniki (4 porcje):
- 2,5 szklanki mleka (krowie lub roślinne)
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 jabłka
- 4 łyżki syropu klonowego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Płatki owsiane przesypujemy do miski, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i mieszamy.
Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie do jabłka dodajemy mleko oraz syrop klonowy.
Do miski z mokrymi składnikami dodajemy suche i całość mieszamy.
Formę żaroodporną smarujemy masłem i przekładamy do niej masę owsianą.
Pieczemy w 180’C około 40 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Smacznego!