Szukaj

Pasztet drobiowo-warzywny

pasztet drobiowo-warzywny

Pasztet drobiowo-warzywny do doskonały sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw pozostałych z rosołu. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i mamy pewność, że nic się nie zmarnuje.

Taki pasztet możemy przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek.

 

Składniki:

  • około 500-600g mięsa z udka z indyka lub kurczaka (lub innego mięsa pozostałego z rosołu)
  • około 500g warzyw z rosołu ( u nas była to marchew, pietruszka, seler)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 pęczka pietruszki lub szczypiorku
  • łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180’C (opcja grzania góra-dół).

Udka obieramy oddzielając wszystkie chrząstki i kości, oddzielone mięso wkładamy do miski. Dodajemy wybrane warzywa, koncentrat pomidorowy i blendujemy na gładką masę (możemy również składniki zmielić w maszynce do mięsa). Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę lub szczypiorek oraz jajka, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia.

Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wyrównujemy szpatułką.

Pasztet pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 1,5 godziny.

Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. Możemy kroić jeszcze ciepły.

Pasztet przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce do 7 dni, cały czas smakuje równie dobrze.

Pasztet bardzo dobrze się kroi i rozsmarowuje na kanapkach, możemy podawać np. z dodatkiem musztardy. My wykorzystaliśmy mięso z udka indyka, ale pasztet możemy przygotować również z innego mięsa, a nawet z mieszanki mięs i podrobów np. kurczaka, kaczki, wołowiny.

 

Smacznego!