Pasztet drobiowo-warzywny do doskonały sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw pozostałych z rosołu. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i mamy pewność, że nic się nie zmarnuje.
Taki pasztet możemy przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek.
Składniki:
- około 500-600g mięsa z udka z indyka lub kurczaka (lub innego mięsa pozostałego z rosołu)
- około 500g warzyw z rosołu ( u nas była to marchew, pietruszka, seler)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1/2 pęczka pietruszki lub szczypiorku
- łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180’C (opcja grzania góra-dół).
Udka obieramy oddzielając wszystkie chrząstki i kości, oddzielone mięso wkładamy do miski. Dodajemy wybrane warzywa, koncentrat pomidorowy i blendujemy na gładką masę (możemy również składniki zmielić w maszynce do mięsa). Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę lub szczypiorek oraz jajka, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia.
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wyrównujemy szpatułką.
Pasztet pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 1,5 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. Możemy kroić jeszcze ciepły.
Pasztet przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce do 7 dni, cały czas smakuje równie dobrze.
Pasztet bardzo dobrze się kroi i rozsmarowuje na kanapkach, możemy podawać np. z dodatkiem musztardy. My wykorzystaliśmy mięso z udka indyka, ale pasztet możemy przygotować również z innego mięsa, a nawet z mieszanki mięs i podrobów np. kurczaka, kaczki, wołowiny.
Smacznego!