To kolejna propozycja na szybki i efektowny obiad dla całej rodziny.
Za każdym razem możemy zmieniać wersje smakowe, według własnych upodobań. Wybierajmy warzywa, które mamy akurat w lodówce np. pietruszkę, buraczki, seler, kukurydzę, pieczarki, pomidorki koktajlowe, sprawdzi się tu nawet brukselka!
To pomysł na obiad, który właściwie robi się sam, wrzucamy wszystkie składniki do naczynia, piekarnik zrobi za nas resztę. Efekt zaskoczy wszystkich domowników!
Danie przygotowujemy w brytfance lub w innym naczyniu żaroodpornym z pokrywką.
Składniki (2 porcje):
- 2 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1/2 paczki mrożonego groszku
- główka czosnku
- czerwona cebula (opcjonalnie)
- 1/2 czerwonej papryki
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki oregano
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pieprz
Przygotowanie:
Udka nacieramy słodką papryką i pieprzem, odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (tak zamarynowany kurczak będzie miał wyrazisty smak).
Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, jeśli są młode nie musimy ich obierać, wystarczy je tylko umyć.
Marchewkę obieramy, jeśli jest niewielka wystarczy ją przekroić wzdłuż na pół, większą kroimy w grubsze talarki.
Czosnek dzielimy na ząbki, ale zostawiamy w łupinach, nie obieramy!
Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.
Paprykę kroimy w podłużne paseczki.
Ziemniaki, marchewkę, paprykę, czosnek i cebulę przekładamy do brytfanki, polewamy olejem, dodajemy majeranek i oregano, następnie wszystko mieszamy by rozprowadzić zioła po całej powierzchni warzyw.
Na warzywach układamy zamarynowane udka. Naczynie przykrywamy pokrywką.
Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180’C w opcji z termooobiegiem.
Po tym czasie dodajemy mrożony groszek, lekko mieszamy i pieczemy jeszcze 20 minut, ale już bez przykrycia.
Po upieczeniu danie wykładamy na talerze. Czosnek upieczony w łupinach będzie w środku bardzo miękki, można wycisnąć go np. na ziemniaki, w smaku wcale nie przypomina tradycyjnego czosnku, jest delikatny i pyszny!
Smacznego!