Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, więc trzeba zjeść pączka.
I to nie jednego a przynajmniej pięć, by przez resztę roku żyć w dobrobycie. Przynajmniej tak twierdzą Ci, co znają się na wszystkich starych zwyczajach.
Pączki można dzisiaj kupić w każdym praktycznie sklepie. Różnej wielkości i jakości, w różnej cenie, chociaż generalnie, ponieważ konkurencja jest ogromna, ceny są wyjątkowo niskie.
I to właśnie zastanawia, bo czy taki super tani pączek jest dobry?
Pączki to wyzwanie dla naszej wątroby, ale raz w roku można nie jeść nic innego tylko napchać się tą puszystą słodyczą.
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, więc zróbmy sobie sami pyszne pączki.
W prosty sposób wykonamy pączki, które na pewno będą pyszne, ale także zdrowsze od normalnych i na sto procent zrobione ze sprawdzonych składników.
Do wykonania pączków potrzebne będą:
- 2 jajka
- 2 waniliowe serki homogenizowane
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr oleju do smażenia
- cukier puder do posypania pączków
Pączki serowe robi się bardzo szybko a smakują wyśmienicie.
D głębokiej miski wbijamy jajka, dodajemy serki, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy lub dobrze mieszamy ręcznie.
W szerokim i głębszym garnku rozgrzewamy olej.
Porcję rozrobionego ciasta nakładamy na głęboką łyżkę i zsuwamy ją drugą łyżką do gorącego oleju. Długim widelcem lub drewnianymi pałeczkami do ryżu przewracamy w oleju pączki, na wszystkie strony, tak by całe, równo były usmażone na złoty kolor. Gdy już są rumiane wyjmujemy je na ręcznik papierowy i po osuszeniu z nadmiaru tłuszczu kładziemy na talerz lub paterę i oprószamy cukrem pudrem.
Życzymy smacznego 🙂