Bardzo aromatyczne danie, od którego trudno się oderwać. Aksamitny sos na bazie mleczka kokosowego z nutą orientalnych przypraw, takich jak kurkuma i curry zachwyca smakiem!
Mleczko kokosowe to popularny dodatek do potraw w kuchni azjatyckiej. Uzyskuje się je z miąższu kokosa oraz wody. Kupując mleczko kokosowe, wybierajmy te z najlepszym składem, najlepiej aby miało jak największą zawartość kokosa i składało się tylko z dwóch składników (bez zbędnych dodatków np. gumy guar)
Składniki (4 porcje):
- 400g mięsa mielonego z indyka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka mleczka kokosowego
- 500g przecieru pomidorowego/passaty
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
- 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę.
Do miski przekładamy mięso mielone, 1/3 pokrojonej papryki, czosnek przeciśnięty przez praskę, cynamon, bazylię, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy dłońmi do połączenia.
Lepimy niewielkie pulpeciki, obtaczamy w mące ziemniaczanej i układamy na desce.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, układamy pulpeciki i smażymy z każdej strony by lekko się zrumieniły. Przekładamy na talerz.
Na patelni ponownie rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy resztę pokrojonej papryki i podsmażamy kilka minut. Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy, mleko kokosowe oraz resztę przypraw: kurkumę, curry, ostrą paprykę i sos sojowy. Całość zagotowujemy i do uzyskanego sosu przekładamy pulpeciki. Gotujemy na małym ogniu 20-25 minut. W połowie czasu sos z pulpetami możemy delikatnie przemieszać.
Danie doskonale komponuje się z ryżem. Możemy je podać z posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką.
Smacznego!