Wegańska wersja sernika na zimno.
Aksamitny i orzeźwiający nutą cytryny. Idealny na lato!
Składniki na daktylowy spód:
- 2 szklanki suszonych daktyli (możemy zastąpić rodzynkami)
- szklanka słonecznika
Składniki na masę „serową” :
- 2 kostki tofu naturalnego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sok z 2 cytryn
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- syrop z agawy lub klonowy (ilość wg uznania), możemy dać również zwykły cukier
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub szczypta sproszkowanej wanilii (opcjonalnie)
Składniki na polewę kakaową:
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
Przygotowanie spodu:
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie słonecznik prażymy kilka minut na patelni, aż poczujemy delikatny zapach. Następnie uprażony słonecznik rozdrabniamy w naczyniu blendera. Daktyle odsączamy, również blendujemy i łączymy ze słonecznikiem. Uzyskaną masą wylepiamy spód tortownicy. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Przygotowanie masy „serowej”:
W międzyczasie przygotowujemy masę „serową” z tofu.
Tofu odciskamy a nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników czyli: sok i skórkę z cytryny, olej kokosowy, syrop klonowy lub inne wybrane słodziwo oraz wanilię jeśli używamy. Całość blendujemy, aby uzyskać gładką, aksamitną masę. W ten sposób, dzięki dodatkowi cytryny uzyskujemy gładką, jasną masę w smaku przypominającą nieco sernik.
Masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód i odstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.
Przygotowanie polewy kakaowej:
Olej kokosowy lub masło lekko podgrzewamy w rondelku, tylko do rozpuszczenia, dodajemy resztę składników i mieszamy trzepaczką do połączenia. Polewamy wierzch sernika. Zastygnie po kilku minutach w lodówce.
Zamiast polewy możemy również ułożyć na wierzchu owoce sezonowe np. borówki, jagody, maliny.
Smacznego!