Szukaj

Sernik na zimno z tofu

sernik na zimno tofu

 

Wegańska wersja sernika na zimno.

Aksamitny i orzeźwiający nutą cytryny. Idealny na lato!

 

Składniki na daktylowy spód:

  • 2 szklanki  suszonych daktyli (możemy zastąpić rodzynkami)
  • szklanka słonecznika

 

Składniki na masę „serową” :

  • 2 kostki tofu naturalnego
  • 2 łyżki  oleju kokosowego
  • sok z 2 cytryn
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • syrop z agawy lub klonowy (ilość wg uznania), możemy dać również zwykły cukier
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub szczypta sproszkowanej wanilii (opcjonalnie)

 

Składniki na polewę kakaową:

  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego

 

Przygotowanie spodu:

 

Spód tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie słonecznik prażymy kilka minut na patelni, aż poczujemy delikatny zapach. Następnie uprażony słonecznik rozdrabniamy w naczyniu blendera. Daktyle odsączamy, również blendujemy i łączymy ze słonecznikiem. Uzyskaną masą wylepiamy spód tortownicy. Odstawiamy na chwilę do lodówki.

 

Przygotowanie masy „serowej”:

W międzyczasie przygotowujemy masę „serową” z tofu.

Tofu odciskamy a nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników czyli: sok i skórkę z cytryny, olej kokosowy, syrop klonowy lub inne wybrane słodziwo oraz wanilię jeśli używamy. Całość blendujemy, aby uzyskać gładką, aksamitną masę. W ten sposób, dzięki dodatkowi cytryny uzyskujemy gładką, jasną masę w smaku przypominającą nieco sernik.

Masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód i odstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.

 

Przygotowanie polewy kakaowej:

 

Olej kokosowy lub masło lekko podgrzewamy w rondelku, tylko do rozpuszczenia, dodajemy resztę składników i mieszamy trzepaczką do połączenia. Polewamy wierzch sernika. Zastygnie po kilku minutach w lodówce.

Zamiast polewy możemy również ułożyć na wierzchu owoce sezonowe np. borówki, jagody, maliny.

 

Smacznego!