Aksamitny sernik pieczony w kąpieli wodnej, polany lekko kwaskowatym sos malinowym, który jest idealnym dopełnieniem tego wypieku.
Składniki na sernik:
- 1kg twarogu sernikowego
- szklanka ksylitolu (lub cukru)
- 30g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
- 3 jajka
- 200g śmietanki kremówki 30%
- szczypta wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć gdy używamy budyniu)
- około 200g kruchych ciastek kakaowych na spód
Składniki na sos malinowy:
- 200g malin
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki temu będzie niezwykle delikatny i puszysty.
Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na dnie układamy równomiernie kruche ciasteczka, najlepiej dwie warstwy. Po upieczeniu sernika będą tworzyły zwarty spód.
Do dużej miski przekładamy 1/4 części sera oraz 1/3 szklanki cukru. Miksujemy na średnich obrotach kilka minut.
Dodajemy resztę sera i cukru oraz jajka, przesianą mąkę ziemniaczaną, śmietanę kremówkę oraz wanilię. Miksujemy wszystko do połączenia składników.
Tak przygotowaną masą zalewamy przygotowany wcześniej spód.
Piekarnik nastawiamy na 175’C z opcją grzania góra-dół.
Aby upiec sernik w kąpieli wodnej musimy wcześniej dokładnie zabezpieczyć tortownicę, aby woda nie dostała się do środka. W tym celu przygotowujemy kilka arkuszy folii aluminiowej, które układamy na blacie na krzyż, następnie układamy na nich tortownicę i zawijamy folię ku górze.
Przygotowujemy większą blaszkę, do której włożymy tortownicę. Może to być np. blaszka od piekarnika.
Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy blaszkę z tortownicą, do blaszki wlewamy wrzącej wody na wysokość około 2-3cm. Zamykamy piekarnik i pieczemy sernik około godzinę.
Gdy sernik jest już upieczony wyłączamy piekarnik, zostawiamy zamknięty jeszcze przez kilka minut, Następnie uchylamy minimalnie piekarnik i również zostawiamy na kilka minut (aby sernik nie opadł pod wpływem szoku temperatur).
Wyciągamy sernik do całkowitego ostudzenia i wstawiamy do lodówki.
Gdy sernik jest już dobrze schłodzony możemy przygotować sos malinowy.
Maliny myjemy i blendujemy. Następnie przecieramy przez sitko. Sos przekładamy do rondelka i zagotowujemy. Do szklanki wlewamy 3 łyżki zimnej wody i dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Całość mieszamy do połączenia i wlewamy do sosu malinowego ciągle mieszając. Po chwili sos zgęstnieje i będzie gotowy do polania naszego sernika.
Smacznego!