Owoce to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych, dlatego warto dbać o ich odpowiednią ilość w codziennym menu. W szczególnym stopniu pamiętać powinni o nich seniorzy, którzy często cierpią na niedobory podstawowych mikroelementów. Wiosna i lato to w Polsce sezon na zbiory rodzimych owoców, więc dobrze wiedzieć, które z nich są najlepsze dla osób w jesieni życia. Część z nich wykazuje bowiem działanie szczególnie dobroczynne dla seniorów.
Wiśnie to małe i niepozorne kulki, które zawierają mnóstwo cennych mikroskładników! Poza tym, że dostarczają organizmowi wit. B i C, są źródłem żelaza, wapnia, jodu, manganu i kwasów owocowych. Stanowią wsparcie w walce z anemią i stymulują przemianę materii. Sprawdzają się w profilaktyce nowotworów oraz chorób serca i układu krwionośnego.
Maliny także są bogate w wit. C, a do tego zawierają sporo potasu, którego braki często występują w diecie seniorów. Ich istotnym składnikiem jest błonnik, który sprzyja prawidłowemu metabolizmowi, a przy okazji oczyszcza organizm. Maliny mają właściwości antybakteryjne i wspomagają obniżanie ciśnienia krwi.
Aronia jest mało popularna, choć bezproblemowo dostępna w naszym kraju. Warto lepiej poznać tę roślinę, ponieważ jej owoce mają korzystny wpływ na układ krwionośny i obniżają poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi. W dodatku pozytywnie działają na wzrok, mają właściwości antybakteryjne i wzmacniają ogólną odporność organizmu.
Agrest może sprawiać kłopot, ponieważ jego skórka bywa trudna do pogryzienia. Mimo to warto spożywać go choćby w postaci przetworzonej. Jest bogaty w wit. C, usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego oraz nerwowego, a także zmniejsza bóle mięśniowe. Dobrze wpływa na wzrok, redukuje poziom cholesterolu, przyspiesza trawienie i chroni przed niedokrwistością.
Porzeczki to bogate źródło mikroelementów. Poza dużą dawką wit. C., zawierają wit. E, sporo potasu i żelaza oraz kwas foliowy, cynk i mangan. Zarówno czarne, jak i czerwone porzeczki mają działanie antyoksydacyjne, świetnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy, obniżają ciśnienie krwi, dotleniają mózg, poprawiają pamięć i koncentrację oraz zmniejszają ryzyko udaru mózgu.
Niestety, część owoców nie jest polecana seniorom. Niektóre z nich są trudniejsze do strawienia, przez co mogą podrażniać żołądek, powodując szereg dolegliwości. Do owoców, przy których jedzeniu seniorzy powinni zachować wyjątkową czujność, należą głównie czereśnie, śliwki i gruszki.
Warto pamiętać, że poza korzystnym wpływem na zdrowie, cenne mikroelementy zawarte w owocach poprawiają także kondycję skóry, włosów i paznokci. Co więcej, pozytywnie oddziałując na układ nerwowy, poprawiają nastrój!