Klasyczna szarlotka na kruchym cieście to pozycja, która choć raz musi pojawić się na jesiennym stole.
Nie wymaga dużego nakładu pracy, powstaje z niewielu składników, a smakiem przewyższy niejeden wykwintny deser!
Składniki na kruche ciasto:
- 200g zimnego masła
- 260g mąki orkiszowej jasnej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru kokosowego (lub zamiennik np. ksylitol, zwykły cukier)
- 1 małe jajko
- szczypta wanilii (opcjonalnie)
Składniki na jabłkowy farsz:
- 1kg jabłek
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier kokosowy, jajko i szczyptę wanilii. Całość zagniatamy aby uzyskać jednolite ciasto. Jeśli chcemy, możemy do tego celu użyć robota kuchennego.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz jabłkowy.
Jabłka obieramy, przekrawamy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, lub jak nam wygodnie. Pokrojone jabłka przekładamy do głębszego garnka lub na patelnię. Podsmażamy na średnim ogniu z dodatkiem cukru kokosowego, dość często mieszając. Po około 10-15 minutach jabłka powinny zmięknąć i mogą się delikatnie rozpadać. Dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180’C z opcją grzania góra-dół.
Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia (możemy również użyć innej formy np. prostokątnej).
Połowę schłodzonego ciasta kroimy w plastry i wykładamy równomiernie na dno formy, palcami dociskamy i doklejamy ciasto w brakujących miejscach.
Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka z cynamonem i wyrównujemy.
Drugą połowę schłodzonego ciasta również kroimy w plastry i wykładamy równomiernie na wierzch by pokryć jabłka.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy około 40-50 minut, do czasu, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Po tym czasie szarlotkę wyciągamy i odstawiamy. Po wystudzeniu kroimy i podajemy.
Smacznego!