Proste i pożywne danie który zadowoli całą rodzinę, ale i nada się znakomicie na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki (4 porcje):
- 1 szklanka makaronu np. świderki lub penne
- 1 czerwona papryka
- puszka krojonych pomidorów 400g
- 1 średnia cukinia
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie sera mozzarella
- 6 pieczarek
- sól
- pieprz
- łyżeczka oregano
- oliwa z oliwek lub olej
Zapiekanka makaronowa to danie, które możemy urozmaicać, w zależności od tego, co akurat mamy w lodówce. Jeśli np. preferujemy mięsne potrawy, możemy dodać około 300g podsmażonego mięsa mielonego. Jeśli akurat nie mamy cukinii bądź pieczarek, możemy je zamienić np. na bakłażana.
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy (jeśli chcemy, możemy dodać szczyptę soli). Wrzucamy makaron i gotujemy al. dente.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Paprykę myjemy, odcinamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę.
Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy każdą na ćwiartki lub drobniej (w zależności od wielkości).
Mozzarellę drobno kroimy lub ścieramy na tarce.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną paprykę, cukinię i pieczarki. Przyprawiamy łyżeczką oregano oraz solą i pieprzem wedle uznania. Smażymy całość przez około 10 minut, mieszając dość często drewnianą łyżką. Następnie dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego (naczynie wcześniej możemy nasmarować niewielką ilością oleju).
Jeśli akurat mamy, na wierzch możemy ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe lub posiekaną natkę pietruszki.
Wierzch równomiernie posypujemy mozzarellą.
Zapiekankę pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 180’C (opcja góra-dół), około 20-25 minut.
Smacznego!