Rwany chlebek wzbogacony masłem ziołowym to pyszny dodatek na wszelakie imprezy i spotkania w gronie najbliższych. Doskonale sprawdzi się podany w towarzystwie świeżej sałatki (np. na bazie rukoli, pomidorków koktajlowych, oliwek i mozzarelli) lub z grillowanym kurczakiem czy krewetkami.
Jest niezwykle puszysty, maślany i bardzo aromatyczny. Z pewnością znajdzie wielu amatorów.
Składniki na ciasto:
- 600g mąki pszennej
- 50g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- płaska łyżeczka soli himalajskiej
- 40ml oleju
- 280ml letniej wody
Składniki na masło ziołowe:
- 150g miękkiego masła
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pokruszone drożdże oraz cukier. Następnie dodajemy olej, wodę i całość mieszamy. Zagniatamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni, stanie się gładkie i elastyczne. Następnie odkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy masło ziołowe.
Do miseczki przekładamy miękkie masło, drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Całość mieszamy dokładnie do połączenia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Wałkujemy aby uzyskać kształt prostokąta o grubości 6-7mm. Wierzch ciasta smarujemy przygotowanym wcześniej masłem ziołowym.
Ciasto tniemy w poprzek, na paski o szerokości około 3cm i zwijamy w ruloniki. Tak powstałe ślimaczki układamy na dno tortownicy (średnica 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby wypełnić całą formę i zakryć dno.
Tak przygotowany chlebek wstawiamy na środkowy poziom piekarnika, nagrzanego do 180’C (opcja grzania góra-dół) i pieczemy około 28 minut.
Chlebek w tym czasie ładnie się zrumieni i podrośnie.
Podajemy gorący.
Jeśli zostanie nam trochę chleba, możemy go przechować w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Na drugi dzień wystarczy go odświeżyć w piekarniku, podgrzewając kilkanaście minut w 160’C.
Smacznego!