Szukaj

Żurawina i jej właściwości

Żurawina i jej właściwości

Owoce żurawiny wykorzystywane są do produkcji dżemów, konfitur, soków, a także stosuje się je jako dodatek do sosów czy napojów. Żurawina wykazuje duży potencjał antyoksydacyjny co oznacza, że substancje w niej zawarte mają zdolność wymiatania z organizmu wolnych rodników tlenowych odpowiedzialnych za powstawanie nowotworów, chorób układu krążenia, otyłości. Wspominane owoce są niskokaloryczne oraz bogate w witaminy, minerały oraz błonnik.
Działanie antybakteryjne
Zakażenia dróg moczowych najczęściej występują u kobiet ze względu na budowę układu moczowego. Infekcje pęcherza i cewki moczowej spowodowane są często przez namnażanie się szczepu Escherichia coli w nabłonku powyższych narządów. Udowodniono, że spożywanie 350 g żurawiny dziennie powoduje spadek pH moczu, a niższe pH działa hamuje działanie bakterii Escherichia coli. Dalsze badania naukowe potwierdziły istnienie korelacji pomiędzy piciem soku z żurawiny, a częstotliwością występowania infekcji dróg moczowych oraz nasileniem objawów tych schorzeń. Udokumentowano, że zawarte w żurawinie proantocyjanidyny (PAC) utrudniają przyleganie wspomnianych bakterii do komórek nabłonkowych dróg moczowych. Takie samo działanie proantocyjanidyny wykazują w stosunku do bakterii Helicobacter pylori bytujących w żołądku. Powyższy drobnoustrój po przylgnięciu do komórek nabłonkowych żołądka powoduje powstanie zapalenia błony śluzowej tego narządu, a to z kolei przyczynia się do rozwoju raka. Obecnie na rynku istnieje wiele preparatów farmaceutycznych zawierających ekstrakt, proszek lub zagęszczony sok żurawinowy. Produkty te można nabyć bez recepty, jako środki wspomagające w leczeniu wyżej wymienionych schorzeń.
Substancje zawarte w soku żurawinowym mają zdolność do hamowania tworzenia się płytki nazębnej powstałej ze szczepów z rodzaju Streptococcus. Nieustannie tworząca się warstwa bakterii przyczynia się do rozwoju ubytków w uzębieniu oraz stanów zapalnych wnętrza jamy ustnej. Na podstawie badań wykazano, iż używanie płynów do płukania na bazie związków otrzymanych z żurawiny zmniejsza liczbę mikroorganizmów odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy zębów. Takie samo działanie ma spożywanie 25%-ego soku żurawinowego.
Działanie przeciwnowotworowe
Badania pokazują, że owoce żurawiny mogą być pomocne w leczeniu i profilaktyce nowotworów takich jak: rak piersi, prostaty, płuc, jelita. Wykazano obecność estrów triterpenoidowych w powyższych owocach. Niektóre z tych związków oprócz aktywności przeciwnowotworowej, wykazują również działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, grzybobójcze, a także stymulują prawidłową odpowiedź immunologiczną (odpornościową) organizmu. Związki fitochemiczne znajdujące się w żurawinie mogą zwiększać wrażliwość komórek zmienionych nowotworowo na substancje stosowane podczas leczenia raka. Dowiedziono także, że wspomniane wyżej związki posiadają zdolność do stymulowania apoptozy (zaprogramowanej śmierci) komórek rakowych oraz zmniejszania ryzyka powstania przerzutów.
Działanie przeciwmiażdżycowe
Żurawina, dzięki zawartości flawonoidów, pomaga chronić frakcję LDL cholesterolu przed utlenianiem oraz zapobiega zlepianiu się płytek krwi. Działanie przeciwutleniające ma na celu ochronę przed powstawaniem płytek miażdżycowych w świetle naczyń krwionośnych. Owoce te wspomagają również utrzymanie frakcji HDL cholesterolu na stałym poziomie bądź nawet przyczyniają się do obniżenia stężenia tej frakcji.