Curry z ciecierzycą wzbogacone mlekiem kokosowym to przyjemnie rozgrzewające danie wegańskie. Pełnowartościowa propozycja pełna białka i aromatycznych przypraw.
Curry to znana potrawa kuchni indyjskiej, wzbogacona takimi przyprawami jak: kurkuma, kozieradka, kolendra, kmin rzymski, cynamon i goździki.
Dla wygody, na sklepowych półkach mamy mnóstwo gotowych mieszanek przypraw curry. Jeśli nie przepadamy za ciecierzycą lub nie zależy nam by danie było wegańskie, możemy ciecierzycę zamienić na filet z kurczaka czy indyka.
Składniki (4 porcje):
- 1 szklanka ciecierzycy
- 1 cebula
- mały ząbek czosnku
- kawałek świeżo startego imbiru około 1-2cm
- 500g przecieru pomidorowego
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 pęczka natki pietruszki lub świeżej kolendry
Przygotowanie:
Ciecierzycę dokładnie płuczemy i moczymy przez noc zalewając ją 3 szklankami zimnej wody. Następnego dnia ciecierzycę gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości (około godzinę).
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy przygotowaną cebulę, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy starty imbir oraz czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy słodką paprykę, curry, kolendrę i chwilę podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i 1/2 szklanki zalewy pozostałej po jej ugotowaniu. Całość gotujemy na niewielkim ogniu 20 minut.
Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe. Podobnie jak postępujemy ze śmietaną, mleczko możemy wcześniej zahartować dodając do niego kilka łyżek gorącego sosu i rozkłócić widelcem. Następnie zahartowane mleczko wlewamy do sosu, mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze 15 minut na małym ogniu.
W razie potrzeby sos doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec danie posypujemy świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Curry z ciecierzycy idealnie komponuje się z ryżem lub kaszą np. gryczaną.
Smacznego!