Dziki bez – krzew o wielu zdrowotnych właściwościach

Dziki bez to krzew, którego możemy spotkać w przyrzecznych zaroślach, czy na skrajach lasu. Roślina kwitnie na biało, owoce natomiast ma drobne i czarne, stąd potocznie nazywana jest bzem czarnym. Poza walorami estetycznymi krzew wykazuje liczne właściwości lecznicze i jest powszechnie wykorzystywany zarówno w ziołolecznictwie, jak również stanowi składnik preparatów farmaceutycznych. Sprawdź właściwości tego pięknego krzewu!

 

Dziki bez – jak wygląda ten krzew?  

Dziki bez jest krzewem, który zwykle żyje ok. 25 lat. W tym czasie roślina może osiągnąć nawet 10 metrów wysokości, przyjmując rozwartą formę. Liście czarnego bzu są długie, nieco ciemniejsze od zewnętrznej strony, zwykle bardzo liczne, dzięki czemu krzew wygląda bardzo okazale także poza okresem kwitnienia.

Czarny bez kwitnie na przełomie maja i czerwca. Wówczas pojawiają się białe kwiatostany zebrane w płaskie baldachogrona. Kwiaty są bardzo drobne, nieprzekraczające 5 mm, jednak liczne. Wielkość pojedynczego kwiatostanu może sięgać nawet 20 cm średnicy.

Owoce czarnego bzu przyjmują ciemną, fioletowo-czarną barwę. Są kuliste i mięsiste. Doskonale nadają się do przyrządzenia soku z czarnego bzu, jednak nie należy ich spożywać na surowo.

 

Substancje aktywne zawarte w czarnym bzie

Dziki bez jest powszechnie wykorzystywany w ziołolecznictwie. Z rośliny przyrządza się napary, odwary, sok oraz syropy. Wartościowym surowcem są nie tylko owoce, ale także kwiaty i liście rośliny. Za lecznicze właściwości czarnego bzu odpowiada duża zawartość związków aktywnych, w tym witamin i minerałów, takich jak m.in.:

  • witaminy, np. A i C;
  • potas, sód, wapń, glin;
  • flawonoidy;
  • garbniki;
  • olejki eteryczne;
  • antocyjany.

 

Czarny bez – właściwości lecznicze

Czarny bez jest najlepiej znany jako składnik preparatów zwiększających odporność. Działanie takie roślina zawdzięcza zawartości antocyjanów, które usprawniają układ immunologiczny. Owoce dzikiego bzu są więc cennym produktem stosowanym w przypadku osłabionej odporności, w tym w stanach zwiększonego ryzyka przeziębień. Dzięki działaniu wykrztuśnemu, przeciwwirusowemu oraz przeciwzapalnemu owoce czarnego bzu stanowią podstawę do przygotowywania syropów zalecanych przy infekcjach górnych dróg oddechowych.

Ponadto, roślina wykazuje działanie:

  • oczyszczające organizm,
  • obniżające poziom cholesterolu,
  • antyoksydacyjne.

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *