Szukaj

Gryczane pierniczki

gryczane pierniczki

Cieniutkie, korzenne pierniczki typu Pepparkakor.

Pepparkakor to szwedzkie ciasteczka z wyraźną nutą imbiru, bardzo aromatyczne.

Dziś u nas wersja bezglutenowa tych pierniczków. Smak gryki jest tutaj zupełnie niewyczuwalny, a to wszystko dzięki intensywności użytych przypraw. Są wyraziste i kruche, wręcz rozpływają się w ustach.

 

Składniki:
(około 40-50 sztuk – zależy od grubości)

  • 100g miodu, syropu klonowego lub melasy
  • 50g masła
  • 100g drobnego cukru (możemy zamienić na ksylitol lub cukier kokosowy)
  • 200g mąki gryczanej + do podsypywania
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • płaska łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika *
  • łyżeczka kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli

* kupując gotową przyprawę do piernika, wybierajmy tę z najlepszym składem, czyli bez zbędnej mąki i cukru.

 

Przygotowanie:

W garnuszku o grubym dnie podgrzewamy miód, masło, cukier kokosowy (lub inne wybrane słodziwo) oraz przyprawy. Kiedy zacznie wrzeć, odstawiamy masę do przestudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, kakao, oraz sól. Następnie dodajemy przestudzoną mieszankę korzenną oraz jajko i całość mieszamy do połączenia składników.

Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Na drugi dzień wyciągamy ciasto z lodówki, przekładamy na blat obficie podsypany mąką i wałkujemy dość cienko. Wykrawamy ulubione kształty i delikatnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 175’C z opcją grzania góra-dół

Pierniczki pieczemy partiami, kontrolując stopień zarumienienia, około 6-8 minut (wszystko zależy od grubości pierniczków).

Gotowe pierniczki po wystudzeniu przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Porada.

Im cieńsze ciasto, tym pierniczki wychodzą bardziej chrupiące i lepsze według nas. Pamiętajmy jednak, że cienkie pierniczki pieką się krócej i należy uważać, by się zbytnio nie przypiekły.

Smacznego!