Cake pops to rodzaj ciasteczek na patyku. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
W klasycznej wersji zawierają suche ciasto, z dodatkiem np. nutelli i mascarpone, oblane czekoladą i ozdobione kolorowymi posypkami.
Dziś u nas wersja bez cukru, za to przyjemnie słodka dzięki przepysznym daktylom.
To słodka przekąska nie tylko na imprezę, sprawdzi się na każdą okazję, lub zupełnie bez okazji.
Składniki na kruche ciasto*:
- 1 łyżka zmielonego złocistego siemienia lnianego (lub zwykłego)
- 4 łyżki wody
- 60g oleju kokosowego lub masła
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- szklanka daktyli
- 3 łyżki masła orzechowego
Na polewę:
- 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
- łyżeczka oleju
+ patyczki do cake pops lub drewniane patyczki do szaszłyków (przecięte np. na pół)
*dobrze wiedzieć, że zamiast podanego kruchego ciasta do przygotowania cake pops możemy także użyć kruchych ciasteczek lub babeczek, które akurat mamy w domu, najważniejsze by były suche, bez żadnych owoców czy masy.
Przygotowanie:
Na początek kruchy spód.
Do miski wsypujemy zmielone siemię, 2 łyżki wody i mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180’C opcja grzania góra-dół.
Formę o średnicy np. 20cm wykładamy papierem do pieczenia i spód wylepiamy schłodzonym ciastem. Forma może być dowolna, gdyż po upieczeniu i tak pokruszymy ciasto. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, pieczemy na złoty kolor. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odsączamy, przekładamy do naczynia blendera, dodajemy masło orzechowe i blendujemy aby daktyle całkowicie się rozpadły.
Powstałą masę przekładamy do miski, mieszamy rękoma stopniowo dodając pokruszone ciasto, w takiej ilości, by masa była plastyczna.
Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie wstawiamy do zamrażarki na 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy polewę.
Pokruszoną czekoladę z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej (uważając, by dno naczynia z czekoladą nie dotykało wody).
Po 15 minutach wyciągamy kuleczki. Końcówkę patyczka maczamy w gorącej polewie i wbijamy w kulkę (to sposób, aby patyczek łatwo się wbił i trzymał nieruchomo dzięki zastygniętej czekoladzie). Analogicznie postępujemy z resztą kulek.
Tak przygotowane cake pops ponownie wkładamy do zamrażarki na około 15 minut.
Następnie schłodzone ciasteczka pojedynczo maczamy w polewie, lub po prostu smarujemy silikonowym pędzelkiem. Dzięki schłodzeniu polewa szybko zastygnie.
Możemy przygotować sobie stojak, który ułatwi nam pracę, a cake pops bez naruszenia będą mogły sobie zastygnąć. W tym celu przygotowujemy pustą wytłaczankę/kartonik/styropian i robimy dziurki patyczkiem do szaszłyków. W dziurki możemy wkładać gotowe cake pops, a gdy czekolada całkiem zastygnie możemy przełożyć do dowolnego pojemnika i trzymać w lodówce.
Smacznego!