Zdrowe ciasto, do którego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika.
Kasza jaglana niezmiennie zaskakuje swoją uniwersalnością, możemy do woli tworzyć z niej zdrowe słodkości. Bez wyrzutów sumienia.
Składniki na masę jaglaną:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki nerkowców (namoczonych przez noc)
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- 4 łyżki miodu/syropu klonowego lub ksylitolu
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki pasty kokosowej lub 1 łyżka oleju kokosowego
Składniki na spód:
- szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki daktyli
- łyżka pasty kokosowej lub oleju kokosowego
Polewa:
- 80g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
Przygotowanie:
Spód:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.
Wiórki kokosowe podprażamy na patelni kilka minut, na średnim ogniu do momentu, aż uzyskają złotawy kolor.
Daktyle odsączamy i blendujemy na gładko, następnie łączymy z prażonymi wiórkami kokosowymi i pastą kokosową. Powstałą masą wylepiamy spód tortownicy (średnica 20cm), lekko dociskając.
Masa jaglana:
Kaszę dokładnie płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą. Mleko kokosowe zagotowujemy w garnku, następnie wsypujemy kaszę i gotujemy na minimalnym ogniu, do momentu aż wchłonie niemal cały płyn. Przykrywamy garnek ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy nerkowce, miód, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, pastę kokosową i miksujemy na gładką masę (może to zająć kilka minut). Na koniec dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy. Powstałą masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki.
Kiedy masa stężeje możemy zabrać się za przygotowanie polewy.
Polewa
W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Odstawiamy i dodajemy połamaną czekoladę. Całość mieszamy do momentu, aż czekolada całkiem się rozpuści i uzyskamy gładką polewę.
Gotową polewę równomiernie nakładamy na wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki aby stężała.
Smacznego!