Szukaj

Jaglany orzechowiec

jaglany orzechowiec

Mocno orzechowe ciasto bez pieczenia.

Trzy warstwy idealnie się dopełniają. To zdrowa wersja popularnego snickersa,  bez wyrzeczeń, dzięki zawartości drogocennej kaszy jaglanej.

 

 

 

Składniki na spód:

  • szklanka migdałów
  • garść suszonych daktyli
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę jaglaną:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki nerkowców namoczonych przez noc
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta 1 cytryny
  • syrop z agawy, miód lub syrop klonowy do smaku

Składniki na polewę:

  • 1 gorzka czekolada min. 70% kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • dodatkowo orzeszki ziemne na wierzch

 

Przygotowanie:

Spód:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.

Do naczynia blendera wrzucamy migdały, odsączone daktyle oraz kakao i blendujemy do uzyskania zwartej masy (możliwe, że będziemy musieli zgarniać masę łyżką z brzegów naczynia podczas miksowania). Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, możemy dodać trochę płatków owsianych, a jeśli zbyt gęsta trochę wody w której moczyły się daktyle. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny.

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 20-22cm, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na przygotowaną masę na spód. Równomiernie wylepiamy dno i odstawiamy do lodówki .

Masa jaglana:

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku. Do garnuszka z grubym dnem wlewamy mleko kokosowe oraz wodę i zagotowujemy. Następnie wrzucamy kaszę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na minimalnym ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn (około 10-15 minut). Po tym czasie wyłączamy palnik i zostawiamy kaszę jeszcze pod przykryciem 15 minut.

Po 15 minutach do garnka z ugotowaną kaszą dodajemy namoczone nerkowce, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny oraz wybrane słodzidło w ilości wg uznania. Całość blendujemy na gładki krem.

Gotowy krem przekładamy na schłodzony spód i odstawiamy do lodówki do stężenia, przynajmniej na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

 

Polewa:

Czekoladę łamiemy na drobniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżki masła orzechowego i mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Polewę równomiernie przelewamy na wierzch ciasta. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Smacznego!