Mocno orzechowe ciasto bez pieczenia.
Trzy warstwy idealnie się dopełniają. To zdrowa wersja popularnego snickersa, bez wyrzeczeń, dzięki zawartości drogocennej kaszy jaglanej.
Składniki na spód:
- szklanka migdałów
- garść suszonych daktyli
- 2 łyżki kakao
Składniki na masę jaglaną:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- puszka mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki nerkowców namoczonych przez noc
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta 1 cytryny
- syrop z agawy, miód lub syrop klonowy do smaku
Składniki na polewę:
- 1 gorzka czekolada min. 70% kakao
- 2 łyżki masła orzechowego
- dodatkowo orzeszki ziemne na wierzch
Przygotowanie:
Spód:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.
Do naczynia blendera wrzucamy migdały, odsączone daktyle oraz kakao i blendujemy do uzyskania zwartej masy (możliwe, że będziemy musieli zgarniać masę łyżką z brzegów naczynia podczas miksowania). Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, możemy dodać trochę płatków owsianych, a jeśli zbyt gęsta trochę wody w której moczyły się daktyle. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny.
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 20-22cm, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na przygotowaną masę na spód. Równomiernie wylepiamy dno i odstawiamy do lodówki .
Masa jaglana:
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku. Do garnuszka z grubym dnem wlewamy mleko kokosowe oraz wodę i zagotowujemy. Następnie wrzucamy kaszę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na minimalnym ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn (około 10-15 minut). Po tym czasie wyłączamy palnik i zostawiamy kaszę jeszcze pod przykryciem 15 minut.
Po 15 minutach do garnka z ugotowaną kaszą dodajemy namoczone nerkowce, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny oraz wybrane słodzidło w ilości wg uznania. Całość blendujemy na gładki krem.
Gotowy krem przekładamy na schłodzony spód i odstawiamy do lodówki do stężenia, przynajmniej na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Polewa:
Czekoladę łamiemy na drobniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżki masła orzechowego i mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Polewę równomiernie przelewamy na wierzch ciasta. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!