Czekolada to nie tylko przyjemne doznania smakowe, to źródło cennych dla naszego organizmu substancji. Dzięki węglowodanom, dostarcza naszemu mózgowi sporą dawkę energii, a obecny w niej magnez wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych i poprawia pamięć oraz koncentrację. W 100g gorzkiej czekolady znajdziemy aż 300mg magnezu!
Podczas spożywania czekolady wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi, co chroni organizm przed chorobami serca i nowotworami. Jednak sięgając po ten rarytas, wybierajmy czekoladę dobrej jakości, najlepiej taką, która zawiera minimum 70% kakao albo i więcej.
Przepis na klasyczne brownie warto mieć w swoim domowym przepiśniku, to gwarancja dobrego nastroju już po pierwszym kęsie! To ciasto o dość ciężkiej, zbitej konsystencji ma bardzo wielu zwolenników. I nie ma się co dziwić, w smaku jest fenomenalne!
Składniki (forma 20×20):
- 250g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
- 3 jajka
- 3/4 szklanki ksylitolu lub drobnego cukru
- 130g mąki orkiszowej (można dodać zwykłą pszenną)
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 160’C (opcja góra-dół).
W rondelku, na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy 200g połamanej czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wyłączamy palnik i odstawiamy.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy ksylitol lub cukier i ubijamy mikserem na puszystą, jasną masę.
Do masy jajecznej stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem, miksując na wolnych obrotach do połączenia składników.
Następnie dodajemy przesianą mąkę, sól i ekstrakt waniliowy jeśli używamy. Całość miksujemy na jednolitą masę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę, wierzch lekko wyrównujemy silikonową szpatułką.
Resztę gorzkiej czekolady (50g) kroimy w drobną kostkę i równomiernie posypujemy wierzch ciasta.
Ciasto wkładamy do piekarnika na środkowy poziom, pieczemy około 30 minut.
Po tym czasie brownie wyciągamy do przestudzenia.
Bardzo dobrze komponuje się z łyżką konfitury z malin lub z czarnej porzeczki.
Smacznego!