Piękno lawendowych krzewów zachwyca latem, gdy lawenda w pełni rozwija pędy kwiatowe. Intensywny zapach kusi, koi nerwy i wycisza organizm. Aż żal patrzeć na przekwitające kwiaty. Podpowiemy, co zrobić, żeby cieszyć się lawendą przez cały rok.
Pola lawendowe robią wrażenie, ale również seniorzy nie posiadający ogrodów, czy działek mogą z powodzeniem hodować lawendę w donicy na parapecie lub balkonie. Właściwości lecznicze lawendy są ogromne, ale skupimy się na wielu innych możliwościach wykorzystania tej niezwykłej rośliny.
Suszona lawenda
Lawenda kwitnie intensywnie w czerwcu i lipcu. Pod koniec okresu kwitnienia pędy kwiatowe można ściąć i ususzyć. Suszenie lawendy powinno odbywać się w ciepłym, przewiewnym, ale zacienionym miejscu. Obcięte pędy wieszamy kwiatami w dół. Powstały susz ma szerokie zastosowanie w domu.
Piękny zapach suszonej lawendy, który wydaje się być jeszcze intensywniejszy od świeżej rośliny, może służyć jako naturalny odświeżacz powietrza. Wystarczy kwiaty lawendy umieścić w woreczkach. Woreczki mogą być zrobione na drutach lub szydełku, a kształt i kolor to jedynie kwestia wyobraźni. Tak przygotowane saszetki można powiesić w dowolnym miejscu. W ten sposób zyskamy piękny zapach w domu oraz ochronę przed robakami. Dokładnie tak, lawenda działa odstraszająco na komary, kleszcz i mole. Ozdobna saszetka sprawdzi się więc w garderobie.
Suszone kwiaty mogą posłużyć do zrobienia zapachowego świecznika. W tym przypadku wystarczy szklany lub porcelanowy talerzyk jako podstawa, kilka kwiatów lawendy i świeca – ozdoba na stół w salonie gotowa. Piękną i pachnąc ozdobę można łatwo wykonać przy użyciu szklanego słoiczka. Wkładamy do niego suszone kwiaty, muszle, kamyczki i co tylko chcemy. Można dołożyć laski wanilii, suszone plasterki cytryny lub płatki róży.
Równie dekoracyjnie będzie wyglądał zwykły bukiet lawendowy. Seniorzy, którzy mają nieco większą hodowlę lawendy, mogą suszonymi pędami wypełnić małe poduszki. A może kukiełka z lawendową spódniczką? Zachęcamy do twórczych eksperymentów.
Kwiat lawendy w kuchni
Lawenda znajduje zastosowanie również w kuchni. Kwiaty lawendy mają gorzkawy, szczypiący smak i wchodzą w skład popularnych ziół prowansalskich. Lawenda świetnie komponuje się również ze słodkimi przekąskami, jak lody, dżemy i ciastka. W prosty sposób można zrobić tanią, ale jakże efektowną dekorację do potraw w postaci kandyzowanych kwiatów.
Przepis na lukrowane kwiaty
Składniki:
• Kwiaty lawendy lub innej jadalnej rośliny (róża, fiołek)
• 1 białko (o temp. pokojowej)
• Pół łyżeczki wody
• Pół szklanki cukru (drobnego)
Sposób wykonania:
– Białko i wodę roztrzepać widelcem.
– Przy pomocy pędzla kuchennego delikatnie i dokładnie pokryć kwiaty białkiem.
– Ostrożnie zanurzać kwiaty w talerzyku z cukrem.
– Pozostawić do wyschnięcia (12-36 godzin) na płaskiej tacy pokrytej papierem do pieczenia.