Lekki torcik kokosowy to idealny letni deser, nie za słodki, z orzeźwiającym środkiem np. z soczystych truskawek.
Gdy sezon na truskawki minie, możemy z powodzeniem użyć innych ulubionych owoców np. granatu, borówek, jagód czy też malin.
To ciasto sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości lub zupełnie bez okazji.
Zapewniamy, że to uczta dla podniebienia!
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki np. tortowej lub orkiszowej jasnej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki ksylitolu lub drobnego cukru
Składniki na krem:
- puszka mleczka kokosowego (schłodzonego w lodówce przez min. 12h)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1-2 łyżki ksylitolu lub syropu klonowego
- opcjonalnie łyżka soku z cytryny
Dodatkowo wybrane owoce do dekoracji np. truskawki, granat, borówki, maliny
Przygotowanie biszkoptu:
Pamiętajmy, aby jajka były w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 170’C (opcja grzania góra-dół).
Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy ksylitol lub zwykły cukier.
Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku, wciąż miksując. Na koniec przesiewamy obie mąki i mieszamy delikatnie do połączenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przygotowanie kremu:
Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miski i ubijamy aby zgęstniała i nabrała puszystości (pozostałą wodę kokosową możemy użyć np. do przyrządzenia koktajli owocowych). Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy lub mieszamy do połączenia.
Ostudzony biszkopt dzielimy na 2 lub 3 blaty. Równomiernie nakładamy krem kokosowy, boków nie musimy smarować. Na wierzchu układamy wybrane owoce. Owoce możemy również dać do środka, a przed nakładaniem kremu biszkopt lekko skropić wodą pozostałą z mleczka kokosowego.
Gotowy torcik przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Smacznego!