Owoc kiwano, określany także jako ogórek kiwano, to tropikalne warzywo o licznych właściwościach zdrowotnych. Kiwano może stanowić ciekawe i wartościowe urozmaicenie każdej diety, głównie ze względu na swoje właściwości wspierające serce, nerki, wątrobę i układ odpornościowy. Nadaje się także dla osób na diecie, ponieważ zaliczany jest do roślin niskokalorycznych. Ciekawostką są jego właściwości odmładzające.
Kiwano – charakterystyka rośliny?
Kiwano znany jest także jako ogórek afrykański, głównie ze względu na to, że jest gatunkiem ogórka. Również wygląd łodygi jest nieco zbliżony do tradycyjnego ogórka: płożący, długi, z pomarańczowymi kwiatami nieco mniejszymi od ogórka. Jego nazwa pochodzi od połączenia banana z kiwi, ponieważ takim właśnie smakiem się charakteryzuje. Różnica polega na pochodzeniu tropikalnym – kiwano hamuje rozwój w temperaturze poniżej 15 stopni, dlatego w naszym klimacie ciężko go hodować, ale nie jest to niemożliwe. Warto jednak posiadać szklarnię, która ochroni delikatną roślinę.
Również wygląd owoców odbiega od kształtu ogórka. Kiwano zieloną barwę zmieniają na pomarańczowo-plamistą oraz odznaczają się wypustkami w kształcie kolców. Miąższ z dużą ilością pestek powoduje, że owoce kojarzone są z cytryną.
Kiwano – kalorie
Owoce kiwano są jednymi z najniższą kalorycznością, zachowując jednocześnie liczne wartości odżywcze. Oznacza to, że spożywanie kiwano dostarcza do organizmu wielu wartościowych składników, jednocześnie zapewniając ochronę przed nadmiernymi kilogramami. 100 gram tych owoców zawiera ok. 40-45 kalorii.
W skład kiwano wchodzą związki takie jak np.:
- witaminy z grupy B,
- witamina C,
- beta karoten (prowitamina A),
- potas,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- miedź,
- cynk.
Odmładzające właściwości kiwano
Owoc kiwano często jest składnikiem kosmetyków, przede wszystkim ze względu na zawartość antyoksydantów oraz witamin. Witamina C sprawia, że skóra staje się miękka i elastyczna w wyniku zwiększonej produkcji kolagenu. Z kolei uszkodzenia włókien kolagenowych uznawane są za podstawową przyczynę powstawania zmarszczek i wiotczenia skóry. Rozmaite kremy, balsamy i maseczki z kiwano działają przeciwstarzeniowo oraz łagodzą podrażnienia skóry.
Również dodatek kiwano do codziennej diety ma korzystny wpływ na stan zdrowia. Owoce można spożywać surowe lub po przeróbce termicznej przygotowując np. dżemy. Pomimo słodkiego smaku, kiwano nadaje się jako dodatek do mięsa i ryżu.
Wpływ kiwano na organizm
Liczne wartości odżywcze, witaminy i antyoksydanty (beta karoten) mają bardzo korzystny wpływ na organizm. Związki antyoksydacyjne zwiększają odporność organizmu chroniąc przed infekcjami oraz spowalniając procesy starzenia się organizmu. Beta karoten ma również znaczenie dla zachowania prawidłowego widzenia u osób starszych.
Ze względu na lekkie działanie moczopędne owoce kiwano ułatwiają detoksykację organizmu, co wspiera pracę nerek oraz wątroby. Z kolei witaminy z grupy B mają istotny wpływ dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, który jest odpowiedzialny m.in. za pamięć i zdolność koncentracji.