Składniki na biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru (lub ksylitolu)
- 90g mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
Składniki na krem czekoladowy:
- 250g serka mascarpone
- 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
Dodatkowo dżem wiśniowy bez cukru
Składniki na polewę:
- 50g gorzkiej czekolady
- kilka łyżek mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180’C opcja góra-dół.
Ciasto biszkoptowe:
Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy całość delikatnie by piana nie opadła.
Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 30x40cm), wyrównujemy i stawiamy na środkowy poziom piekarnika.
Pieczemy około 14 minut.
Po upieczeniu ciasto przekładamy na bawełnianą ściereczkę papierem do góry, delikatnie odrywamy papier i gorące jeszcze ciasto zwijamy delikatnie wzdłuż dłuższego boku (razem ze ściereczką). Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do ostudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy krem na bazie mascarpone.
Krem:
Gorzką czekoladę łamiemy na drobniejsze kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Do miski wykładamy mascarpone (ogrzane do temperatury pokojowej), dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia obu składników.
Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy, smarujemy na środku dżemem wiśniowym, a następnie całość równomiernie smarujemy kremem czekoladowym. Zwijamy roladę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki.
Kiedy rolada będzie dobrze schłodzona możemy przygotować polewę.
Polewa:
Pokruszoną czekoladę przekładamy do garnuszka, dodajemy kilka łyżek mleka i rozpuszczamy na małym ogniu, często mieszając trzepaczką. Podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Jeszcze ciepłą polewą polewamy roladę i wstawiamy na chwilę do lodówki do stężenia.
Smacznego!