Dziś przedstawiamy dwie propozycje, które idealnie sprawdzą się w roli świątecznego upominku dla najbliższych.
Świąteczna granola z miodem i żurawiną
Składniki:
- 400g płatków owsianych górskich
- 4 łyżki otrębów
- 200g miodu
- 100 g migdałów
- 70g pestek dyni
- 70g pestek słonecznika
- 50g siemienia lnianego
- 150g suszonej żurawiny
- szczypta soli
- ziarenka z jednej laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180’C opcja góra-dół.
W garnku podgrzewamy miód z wanilią, do czasu aż miód stanie się płynny i ciepły.
W dużej misce przygotowujemy wszystkie składniki suche, dodajemy ciepły miód z wanilią i mieszamy by miód otulił każde ziarenko.
Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią przygotowaną masę.
Pieczemy około 20-25 minut, podczas pieczenia należy całość zamieszać 2-3 razy.
Po tym czasie granolę wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Ostudzoną granolę przekładamy do miski, dodajemy żurawinę i mieszamy.
Przechowujemy w szczelnych słoikach.
Jako podarunek, możemy przygotować małe ozdobne słoiczki wypełnione chrupiącą granolą. Będzie to pyszny i zdrowy dodatek od serca.
Kruche gwiazdki cynamonowe
Składniki:
- szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 100g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1/3 szklanki cukru kokosowego (możemy użyć także zwykłego cukru)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtko, cukier, cynamon oraz pokrojone masło. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Formujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy np. ściereczką i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyciągamy, blat podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 5mm. Wykrawamy niewielkie gwiazdki lub inne ulubione kształty.
Ciasteczka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, w temperaturze 180’C (opcja góra-dół) około 10 minut.
Po tym czasie blaszkę wyciągamy i pozostawiamy ciasteczka do przestudzenia.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Jest to kolejna słodka propozycja, którą możemy obdarować bliskich. Ciasteczka możemy zapakować w ozdobny słoiczek lub małą, świąteczną puszkę.
Smacznego!