Pyszna śniadaniowa pozycja, z którą możemy eksperymentować do woli.
Dodajmy więc ulubione owoce, korzenne przyprawy, w zależności od humoru czy też pory roku.
Kakaowy placek owsiany
Składniki (1 porcja):
- 45g płatków owsianych
- 1 jajko
- łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego (lub zwykłego, możemy użyć także jogurtu koziego)
- 20g suszonych owoców np. żurawina, rodzynki, daktyle
- kilka posiekanych migdałów
- łyżeczka kakao
- szczypta proszku do pieczenia
- miód lub syrop klonowy do podania
- ulubione owoce np. banan, pomarańcza
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy kakao i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt roztrzepany z jajkiem, mieszamy. Na koniec dodajemy suszone owoce i posiekane migdały, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Na rozgrzaną patelnie przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy szpatułką i smażymy na niewielkim ogniu z obu stron, po kilka minut (najlepiej użyć patelni z nieprzywierającym dnem lub delikatnie natłuścić przed smażeniem). Obracamy ostrożnie, gdyż placek może się rozpaść. Możemy także usmażyć kilka mniejszych placków, jeśli chcemy.
Gotowy placek polewamy miodem lub syropem klonowym. Podajemy z ulubionymi owocami.
Jabłkowy placek owsiany
Składniki (1 porcja):
- 40g płatków owsianych
- 1 jajko
- 1/2 startego jabłka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- garść rodzynek
- kilka posiekanych migdałów
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- miód lub syrop klonowy do podania
Przygotowanie:
Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach (drugą połowę możemy pokroić w plastry i podać z gotowym już plackiem).
Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy cynamon i proszek do pieczenia, mieszamy.
Następnie dodajemy jogurt roztrzepany z jajkiem oraz starte jabłko, mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki i posiekane migdały, mieszamy.
Na rozgrzaną patelnie przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy szpatułką i smażymy na niewielkim ogniu z obu stron, po kilka minut (najlepiej użyć patelni z nieprzywierającym dnem lub delikatnie natłuścić przed smażeniem). Obracamy ostrożnie, gdyż placek może się rozpaść. Możemy także usmażyć kilka mniejszych placków, jeśli chcemy.
Gotowy placek polewamy miodem lub syropem klonowym.
Smacznego!