Szukaj

Śniadaniowy placek owsiany

śniadaniowy placek owsiany

Pyszna śniadaniowa pozycja, z którą możemy eksperymentować do woli.

Dodajmy więc ulubione owoce, korzenne przyprawy, w zależności od humoru czy też pory roku.

 

Kakaowy placek owsiany

Składniki (1 porcja):

  • 45g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego (lub zwykłego, możemy użyć także jogurtu koziego)
  • 20g suszonych owoców np. żurawina, rodzynki, daktyle
  • kilka posiekanych migdałów
  • łyżeczka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • miód lub syrop klonowy do podania
  • ulubione owoce np. banan, pomarańcza

 

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy kakao i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt roztrzepany z jajkiem, mieszamy. Na koniec dodajemy suszone owoce i posiekane migdały, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

Na rozgrzaną patelnie przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy szpatułką i smażymy na niewielkim ogniu z obu stron, po kilka minut (najlepiej użyć patelni z nieprzywierającym dnem lub delikatnie natłuścić przed smażeniem). Obracamy ostrożnie, gdyż placek może się rozpaść. Możemy także usmażyć kilka mniejszych placków, jeśli chcemy.

Gotowy placek polewamy miodem lub syropem klonowym. Podajemy z ulubionymi owocami.

 

 

Jabłkowy placek owsiany

Składniki (1 porcja):

  • 40g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1/2 startego jabłka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • garść rodzynek
  • kilka posiekanych migdałów
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • miód lub syrop klonowy do podania

 

Przygotowanie:

Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach (drugą połowę możemy pokroić w plastry i podać z gotowym już plackiem).

Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy cynamon i proszek do pieczenia, mieszamy.

Następnie dodajemy jogurt roztrzepany z jajkiem oraz starte jabłko, mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki i posiekane migdały, mieszamy.

Na rozgrzaną patelnie przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy szpatułką i smażymy na niewielkim ogniu z obu stron, po kilka minut (najlepiej użyć patelni z nieprzywierającym dnem lub delikatnie natłuścić przed smażeniem). Obracamy ostrożnie, gdyż placek może się rozpaść. Możemy także usmażyć kilka mniejszych placków, jeśli chcemy.

Gotowy placek polewamy miodem lub syropem klonowym.

Smacznego!