Dziś polecamy kremową tatrę z cukinią i porem, na kruchym i delikatnym spodzie orkiszowym.
Przygotujemy ją z łatwo dostępnych składników, a już niebawem sezon na cukinię, więc przepisów z tym składnikiem nigdy za wiele.
Składniki na kruchy spód:
- 100g zimnego masła
- 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki wody
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- średniej wielkości cukinia
- biała część pora
- jajko
- 2 kopiaste łyżki śmietany 18%
- 100g szynki (opcjonalnie)
- ser żółty na wierzch (opcjonalnie)
- garść posiekanego koperku
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła lub oleju
Przygotowanie:
Na początek kruchy spód.
Do miski wsypujemy zmielone siemię lniane, 4 łyżki wody i mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki oraz mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Cukinię myjemy, obieramy (jeśli jest młoda nie musimy jej obierać), ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy na kilka minut.
Białą część pora kroimy wzdłuż, następnie siekamy w paski.
Cukinię odsączamy z nadmiaru wody (możemy rękoma lub na sicie).
Koperek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i chwilę podsmażamy, dodajemy odciśniętą cukinię i podsmażamy na średnim ogniu 3-4 minuty. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do przestudzenia.
Farsz możemy także wzbogacić dodatkiem drobno pokrojonej szynki.
Piekarnik nagrzewamy do 180’C opcja grzania góra-dół.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i spód wylepiamy schłodzonym ciastem. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, pieczemy na złoty kolor. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy.
W kubku mieszamy widelcem jajko z dodatkiem śmietany i łączymy z farszem z cukinii.
Gotowy farsz przekładamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika jeszcze na 25-30 minut. Wierzch możemy posypać tartym serem, jeśli używamy. Pieczemy w 180 stopniach (opcja grzania góra-dół).
Po tym czasie tatrę wyjmujemy. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!