Szukaj

Uwaga na cholesterol – dieta na jego obniżenia

Uwaga na cholesterol – dieta na jego obniżenia

Słowo cholesterol każdemu kojarzy się z czymś złym, z czymś, co może stanowić zagrożenie dla życia. Zbyt wysoki jego poziom przyczynia się do powstawania zawałów, miażdżycy, a nawet udarów mózgu. Jednak cholesterol to nie tylko samo zło. Jest on wytwarzany przez organizm ludzki (do 80% przez wątrobę). Jeśli jego poziom pozostaje w normie, to przyczynia się on do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kłopoty zaczynają się, kiedy cholesterol jest zbyt wysoki. Problemy występują bardzo często u osób starszych. Organizm pracuje wolniej, pewne narządy niedomagają.

Czego należy unikać?

Gdy osoba starsza zmaga się z podwyższonym cholesterolem, warto unikać kilku potraw i produktów.

  • Tłuste potrawy polewane sosami lub smażone kotlety w panierce nie są dobrym wyborem dla seniorów, zwłaszcza dla tych, którzy mają jego podwyższony stan,
  • Jajka należy jeść nie częściej niż raz w tygodniu. Pomimo że są zdrowe i posiadają wiele witamin oraz mikroelementów, to mają także dużą zawartość cholesterolu,
  • Mięso należy spożywać w ograniczonych ilościach,
  • Śmietana, masło, margaryna twarda to niezbyt dobre rozwiązanie,
  • Warto wybierać gotowanie na parze oraz pieczenie zamiast smażenia,
  • Najlepiej w ogóle w swoim menu zrezygnować z soli.

Dieta antycholesterolowa

Prawidłowa dieta, dobrana do indywidualnych potrzeb jest kluczowym elementem w profilaktyce chorób układu krążenia. Zbilansowany, zdrowy i różnorodny jadłospis to klucz do sukcesu. W diecie powinno znaleźć się dużo ryb, które zawierają kwasy omega. Zwykłe, białe pieczywo najlepiej zastąpić pełnoziarnistym, które obniża nie tylko poziom cholesterolu we krwi, ale także i poziom glukozy. Bardzo ważne jest także spożywanie dużej ilości napojów. Pozytywnie wpływają soki z aronii, grejpfrutów lub porzeczek, w których znajdują się flawonoidy chroniące układ krążenia. Antyoksydanty, które można znaleźć w owocach oraz warzywach, również przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Takie produkty są nie tylko pyszne, ale także i zdrowe. Witamina c oraz błonnik pokarmowy, który w dużych ilościach występuje w płatkach owsianych lub pieczywie pełnoziarnistym, jest także wrogiem cholesterolu.

Do diety dobrze jest także dołączyć ruch. Jeśli to możliwe, warto dużo spacerować, jeździć na rowerze, pływać. Sport pozwala na utrzymanie równowagi między dobrym a złym cholesterolem.