Woda z róży damasceńskiej – idealna do cery dojrzałej

Hydrolat, czyli woda kwiatowa uzyskiwana poprzez destylację części roślinnych, jest szczególnie pożądanym kosmetykiem do pielęgnacji cery. Popularnym hydrolatem jest woda z płatków róży damasceńskiej, powszechnie stosowana do pielęgnacji cery dojrzałej. Zobacz, kiedy warto sięgnąć po ten rodzaj naturalnej pielęgnacji i jakie właściwości wykazuje cenna róża damasceńska.

 

Właściwości róży damasceńskiej

Różna damasceńska to gatunek róży uprawiany w Basenie Morza Śródziemnego. Szczególnie pożądaną odmianą jest róża pozyskiwana z Bułgarskich upraw. Gatunek ten posiada ponad 300 związków aktywnych, które mają korzystny wpływ na kondycję skóry, dlatego kosmetyki wytwarzane z płatków róży damasceńskiej są szczególnie polecana dla osób ceniących sobie naturalną pielęgnację.

W róży damasceńskiej znajdują się związki takie jak np.:

  • witamina C, K;
  • witaminy z grupy B;
  • flawonoidy,
  • wapń, potas, magnez, sód, cynk, jod;
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

 

Jak powstaje hydrolat z róży damasceńskiej?

Róża damasceńska wykorzystywana jest do produkcji rozmaitych kosmetyków do pielęgnacji twarzy i ciała. Jednym z nich, który ceni się przede wszystkim ze względu na naturalność, jest hydrolat różany, nazywany również wodą różaną.

Woda ta powstaje z destylacji płatków róży damasceńskiej. Proces ten polega na podgrzaniu płatków różanych w wodzie, a unosząca się para z zawartością związków aktywnych gromadzona jest po skraplaniu. W efekcie w ten sposób wytwarza się olejek różany, a pozostałość wykorzystywana jest jako popularna woda rożana. Nie stosuje się dodatku żadnych związków sztucznych, dzięki czemu pozyskiwane produkty są całkowicie naturalne. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie dostępne wody różane mają takie same właściwości. Niektóre produkty tego typu są jedynie wodami aromatyzowanymi, a nie pełnowartościowymi hydrolatami.

 

Woda różana – jak działa na skórę dojrzałą?      

Hydrolat z róży damasceńskiej, jako produkt naturalny i łagodny może być stosowany do każdego rodzaju cery, w tym do cery wrażliwej i problematycznej. Jednak szczególnie poleca się go w przypadku cery dojrzałej oraz naczyniowej, ze skłonnością do podrażnień i pękania naczyń żylnych.

Woda różana może być stosowana jako tonik przed nałożeniem kremu. Najlepiej spryskiwać twarz dwa razy dziennie. W ciągu dnia natomiast hydrolat z róży damasceńskiej może służyć jako naturalne perfumy i odświeżająca mgiełka do ciała. Spryskanie dekoltu wodą różaną daje uczucie chłodu, jednocześnie łagodzi zaczerwienienia i odświeża ciało. Woda różana sprawdza się również do pielęgnacji włosów.

Regularnie stosowana woda różana jako tonik do przemywania twarzy ma działanie:

  • łagodzące,
  • nawilżające,
  • wzmacniające naczynka żylne,
  • odświeżające,
  • przeciwzmarszczkowe,
  • kojące podrażnienia,
  • redukujące obrzęki wokół oczu,
  • oczyszczające.


« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *