Zawijane ciasto drożdżowe w postaci strucli to tradycyjny wypiek, którego zapach unosi się w całym domu jeszcze długo po upieczeniu.
Któż nie lubi usiąść z kawałkiem drożdżówki i kubkiem ulubionej herbaty gdy nadchodzą jesienne chłody?
Pyszne śliwkowe nadzienie i chrupiąca, maślana kruszonka wspaniale się dopełniają.
Składniki na ciasto:
- 400g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150ml mleka
- 80g cukru koksowego (możemy zamienić na ksylitol lub zwykły cukier)
- 50g masła
- szczypta soli
- 12g świeżych drożdży
- słoiczek powideł śliwkowych
Składniki na kruszonkę:
- 50g zimnego masła
- 3/4 szklanki mąki
- 5 łyżkek cukru (może być kokosowy, ksylitol lub zwykły)
Przygotowanie ciasta:
W rondelku rozpuszczamy masło, na minimalnym ogniu. Odstawiamy.
W garnku lekko podgrzewamy mleko.
Przygotowujemy zaczyn. Do kubka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki, 1/2 łyżeczki cukru kokosowego i 1/3 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesypujemy pozostałą mąkę, cukier kokosowy oraz wyrośnięty zaczyn, następnie całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Następnie dodajemy przestudzone masło i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne (około 10 minut).
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub trochę dłużej (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie ciasto wykładamy, chwilę wyrabiamy i wałkujemy na kształt prostokąta.
Smarujemy ciasto powidłami, zwijamy w roladę i przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do podrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Następnie ostrym nożem rozcinamy struclę pośrodku, głęboko niemal do samej blachy i odstawiamy jeszcze na chwilę, by ciasto rozłożyło się na boki.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180’C i przygotowujemy kruszonkę.
Przygotowanie kruszonki:
W misce rozcieramy dłońmi zimne masło, mąkę oraz cukier, do momentu uzyskania kruszonki.
Ciasto smarujemy lekko mlekiem i posypujemy równomiernie kruszonką.
Pieczemy około 40 minut kontrolując stopień zrumienienia.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Smacznego!