Zdrowe zamienniki cukru są w dzisiejszych czasach słusznym wyborem.
Każda osoba zdrowo odżywiająca się unika białego cukru jak ognia.
Coraz częściej słyszy się o zachorowaniach na cukrzycę, niestety cukier jest ukryty w wielu produktach i nawet nie mamy pojęcia o tym, że go spożywamy.
Czy są dostępne jakieś zdrowe zamienniki cukru?
Cukier brzozowy, popularnie występujący pod nazwą ksylitol, to substancja pochodzenia naturalnego, która uzyskuje się z brzozy.
Słodkość ksylitolu jest porównywalna ze smakiem sacharozy, jednak jego wartość kaloryczna jest znacznie, bo o połowę mniejsza.
Wartość pozytywna ksylitolu zawiera się nie tylko w jego małej kaloryczności, ale również w jego działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybicznym.
Ksylitol wzmacnia również naszą odporność, ponieważ działa pozytywnie na układ immunologiczny.
Substancja ta nasila przyswajanie wapnia, będąc w ten sposób sprzymierzeńcem w walce z osteoporozą.
Ksylitol ma niski indeks glikemiczny, mogą go spożywać ludzie chorzy na cukrzycę typu 2 oraz osoby na diecie ubogo energetycznej.
Produkt ma zastosowanie w leczeniu próchnicy, chroni dziąsła i wzmacnia szkliwo.
Niestety substancja ta ma również działanie uboczne i spożycie jej skutkuje przeczyszczeniem, dlatego nie należy podawać ksylitolu dzieciom poniżej 3 roku życia i osobom starszym.
Do diety należy wprowadzać ksylitol stopniowo, ponieważ organizm musi przyzwyczaić się do większych ilości enzymu.
1 łyżeczka dziennie to optymalna dawka początkowa.
Bezpieczna ilość niepowodująca negatywnych dolegliwości to 3 łyżeczki dziennie.
Inny produkt zastępujący biały cukier to stewia.
Krzew pochodzący z Brazylii i Paragwaju wytwarza w swych liściach, łodygach, nasionach i korzeniach słodycz, którą zawdzięcza glikozydom stewiolowym.
Stewia posiada właściwości hipoglikemizujące. Posiłek ze stewią zmniejsza istotnie stężenie insuliny.
Produkt działa skuteczniej niż sacharoza czy aspartam.
Substancja posiada właściwości:
- przeciwzapalne,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwbiegunkowe,
- immunomodulacyjne.
Stewia jest źródłem witaminy C i kwasu foliowego, składników mineralnych takich jak :
- wapń,
- potas,
- magnez,
- żelazo
- oraz antyoksydantów związków fenolowych.
Można więc jednak jeść słodko i jednocześnie dbać o zdrowie, wystarczy tylko zamiana tego co nam szkodzi na zdrowe odpowiedniki, co jak widać jest możliwe, przynajmniej w kwestii tak często używanego cukru.