Gdy nadchodzi chłodna jesień i sezon chorobowy w pełni, warto sięgnąć po rozgrzewające i podnoszące odporność napary. Te na bazie kurkumy, imbiru i miodu to prawdziwe złoto w płynie! Nie tylko rozgrzeją nas od środka, ukoją także ból gardła i poprawią samopoczucie.
Warto po nie sięgać, nie tylko podczas choroby ale także zapobiegawczo.
Imbir
- doskonale sprawdzi się w trakcie przeziębienia, ponieważ działa przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
- ułatwia trawienie, działa rozkurczowo i leczy wzdęcia.
- chroni przed powstawaniem zakrzepów, obniża ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na pracę serca oraz poprawia koncentrację.
- łagodzi mdłości, może być stosowany przy chemioterapii lub przy chorobie lokomocyjnej.
Kurkuma
- dzięki zawartej w kurkumie kurkuminie posiada silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, wspomaga w leczeniu nowotworów.
- pobudza namnażanie komórek nerwowych i może działać wspomagająco przy chorobie Alzheimera.
- działa rozkurczająco i pomaga w zaburzeniach trawienia, wspomaga przy schorzeniach wątroby oraz trzustki.
- przyswajalność kurkuminy możemy wzmocnić łącząc ją z czarnym pieprzem.
Miód
- zwiększa odporność organizmu, działa bakteriobójczo, jest naturalnym antybiotykiem.
- wspomaga pracę serca dzięki zawartości acetycholiny oraz potasu
- obniża ciśnienie tętnicze krwi, wspomaga krążenie.
- pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i schorzeniach wątroby
- przyspiesza gojenie się ran
- poprawia samopoczucie, koi nerwy i jest stosowany przy bezsenności.
- zapobiega próchnicy
Napar z kurkumy i imbiru
Składniki (1 porcja):
- 2cm korzenia imbiru
- 2cm korzenia kurkumy
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka miodu
- 300ml wrzątku
Przygotowanie:
Kurkumę oraz imbir obieramy i ścieramy na tarce (kurkuma mocno barwi, możemy użyć rękawiczek by uniknąć zabarwienia dłoni). Następnie przekładamy do dużego kubka i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i miód. Mieszamy i gotowe.
Na zdrowie!