Prosta w przygotowaniu zupa jednogarnkowa ze zdrową porcją warzyw.
Zimą częściej sięgamy po proste, a zarazem pożywne dania.
Pomysłów na dania jednogarnkowe nigdy za wiele, sprawdzają się zarówno na obiad, jak i na kolację. Przyjemnie rozgrzewają, co jest dodatkowym atutem o tej porze roku.
Pieczarki są niedrogim składnikiem, dostępnym przez cały rok. Warto docenić ich walory smakowe, gdyż znajdują zastosowanie w wielu daniach. Dają nam duże kulinarne pole do popisów, gdyż są idealne do sosów, zup, zapiekanek, a także na surowo w sałatkach.
Dodatkowo to źródło witamin i przeciwutleniaczy, dlatego tym bardziej warto po nie sięgać.
Składniki (4 porcje):
- 250g pieczarek
- 1 marchewka
- 3 mniejsze ziemniaki
- 1 cebula
- 1l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- duża szczypta tymianku
- makaron nitki/spaghetti lub inny ulubiony
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w cieńsze plastry lub ścieramy na tarce.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę.
W większym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy aby się zeszkliła.
Następnie dodajemy starte pieczarki i dusimy do momentu, aż odparują całą wodę.
Po tym czasie dodajemy suchy makaron, startą marchewkę oraz pokrojone ziemniaki, całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem, do miękkości warzyw, zwykle zajmuje to około 20 minut. W międzyczasie zupę doprawiamy tymiankiem, oraz solą i pieprzem, w ilości wedle uznania.
Na koniec zupę zabielamy śmietaną, uprzednio zahartowaną. W tym celu w kubeczku mieszamy dokładnie 2 łyżki śmietany z niewielką ilością gorącej zupy i przelewamy do garnka, od razu dokładnie mieszamy i gotowe.
Gotową zupę przelewamy do miseczek i posypujemy świeżą natką pietruszki.
Smacznego!