Ciasto możemy z powodzeniem nazwać torcikiem.
Batat, czyli nasz sekretny składnik nie jest tu wyczuwalny. Więc pewnie nikt się nie zorientuje, że nie jest to klasyczne i mocno kaloryczne brownie, tylko jego zdrowszy zamiennik. Po schłodzeniu w lodówce konsystencja jest dość ciężka i zbita, ale taka właśnie właśnie ma być.
Batat to słodki ziemniak, przewyższa go jednak jeśli chodzi o wartości odżywcze.
Bataty są wskazane w diecie osób zmagających się z cukrzycą, ponieważ mają niski indeks glikemiczny.
Ponadto pozytywnie wpływają na wzrok, dzięki zawartości luteiny.
Słodkawy smak i konsystencja sprawiają, że bataty idealnie nadają się do słodkich wypieków. Co więcej, możemy z niego zrobić nawet prosty,pyszny i puszysty mus! Wystarczy do ugotowanych batatów dodać trochę musu daktylowego (przepis poniżej), kakao i nieco mleczka kokosowego – całość blendujemy na gładko i gotowe! Wystarczy przełożyć do pucharków.
Składniki:
- 1 średni batat (waga około 300g)
- 1/2 szklanki suszonych daktyli
- 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 3 łyżki mąki pszennej (może być również orkiszowa lub gryczana)
- szczypta soli
- kilka łyżek syropu klonowego do smaku (opcjonalnie)
- szczypta wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Batata myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Następnie gotujemy na parze do miękkości.
Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut aby zmiękły. Po tym czasie odsączamy i blendujemy na gładko.
Ugotowanego i jeszcze gorącego batata przekładamy do miski, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy chwilę żeby czekolada nieco się rozpuściła, następnie dodajemy mus daktylowy i całość blendujemy.
Do drugiej miski przesypujemy mąkę, kakao, dodajemy zmielone migdały i mieszamy.
Do miski z masą batatową dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u nas tortownica o średnicy 20cm).
Pieczemy w 180’C około 20 minut (do suchego patyczka).
Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Na wierzch możemy przygotować prostą, czekoladową polewę z trzech składników.
Składniki:
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego
Przygotowanie:
Olej kokosowy roztapiamy w rondelku, na niewielkim ogniu. Wyłączamy palnik i dodajemy resztę składników, mieszamy trzepaczką do połączenia i polewamy ciasto. Polewa bardzo szybko zastygnie, dosłownie po kilku minutach w lodówce.
Smacznego!