Brak pomysłu na obiad? Oto prosty przepis na proste, rodzinne danie, które nie wymaga zbyt długiego przesiadywania w kuchni.
Pulpeciki rozpływają się w ustach i zasmakują każdemu domownikowi. Szczególnie w towarzystwie sosu koperkowego i ulubionych warzyw.
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki kaszy manny
- pęczek koperku
- 2,5 szklanki bulionu lub wody
- 3 łyżki śmietany 18% lub mleka kokosowego
- 1 łyżka mąki pszennej + odrobina do obtoczenia pulpetów
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oleju. Odstawiamy do przestudzenia.
Do miski przekładamy mięso, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę, sól i pieprz do smaku oraz zeszkloną cebulę. Całość łączymy rękoma i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie z masy lepimy niewielkie pulpeciki i każdy obtaczamy w mące. Jeśli masa zbytnio się lepi, możemy zwilżyć ręce wodą.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, układamy pulpety i smażymy do zrumienienia z obu stron. Następnie całość zalewamy bulionem lub wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu około 20 minut. Po 10 minutach pulpety delikatnie mieszamy.
W międzyczasie koperek płuczemy i drobno siekamy. Dodajemy do pulpetów pod koniec gotowania.
W szklance mieszamy 3 łyżki śmietany z łyżką mąki pszennej, bardzo dokładnie aby nie było grudek, najlepiej widelcem. Do mieszanki ze śmietany wlewamy kilka łyżek bulionu z pulpetów aby zahartować masę. Energicznie mieszamy aby się nie zwarzyła. Następnie wlewamy do bulionu z pulpetami i mieszamy do zgęstnienia sosu. Na koniec, w razie potrzeby doprawiamy całość solą oraz pieprzem.
Zamiast śmietany możemy użyć również mleka kokosowego np. takiego z puszki, które idealnie wzbogaci smak sosu i nada mu kremową konsystencję.
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub ulubioną kaszą. Najlepiej w towarzystwie warzyw gotowanych na parze np. buraczków.
Smacznego!