Lody sklepowe, którymi zajadamy się latem, często mają bardzo wątpliwy skład. Zawierają dużo cukru i składników, które nie służą naszemu zdrowiu.
Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na proste i pyszne lody, które zrobimy we własnym domu!
Wystarczy tylko kilka składników. Takie lody są niedrogą i bardzo smaczną alternatywą dla tych gotowych. Śmiało możemy eksperymentować, dodając np. ulubione owoce sezonowe.
Lody mango
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- sok z połówki cytryny
- kilka łyżek mleka kokosowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jak pokroić mango? Mango przekrawamy wzdłuż tuż przed pestką, z obu stron. Powstałe plastry przecinamy wzdłuż i wszerz tworząc szachownicę i rozchylamy. Teraz powstałe kostki możemy łatwo odkroić nożem. Przygotowane mango przekładamy do wysokiego naczynia blendera, dodajemy sok z cytryny oraz mleko kokosowe jeśli używamy. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przelewamy do foremek i wkładamy do zamrażarki na minimum kilka godzin.
Jeśli nie posiadamy gotowych foremek na lody, możemy użyć do tego celu kubeczków po jogurtach i drewnianych patyczków.
Lody bananowo-czekoladowe z rumem
Wersja lodów tylko dla dorosłych.
Składniki:
- dojrzały banan
- gorzka czekolada min. 70% kakao
- 100ml mleka kokosowego (lub innego)
- 2 łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego
Przygotowanie:
Czekoladę wraz z mlekiem podgrzewamy na minimalnym ogniu, tylko do rozpuszczenia, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy.
W wysokim naczyniu blendujemy banana z rumem, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masę bananową łączymy z czekoladową i przelewamy do foremek. Wkładamy do zamrażarki na minimum kilka godzin.
Lody straciatella
Składniki:
- 200g naturalnego serka homogenizowanego
- 50g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
- 50ml mleka kokosowego (lub innego)
Do miski przekładamy serek naturalny oraz mleko kokosowe, mieszamy dokładnie.
Czekoladę drobno siekamy i łączymy z masą serową. Całość przelewamy do foremek. Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.
Smacznego!