Bywają momenty, gdy brak nam apetytu na jakiekolwiek jedzenie. Co robić, aby nie dopuścić do całkowitego wyczerpania i utraty sił? Poniższe rady mogą stanowić pewną podpowiedź.
Co wpływa na apetyt?
Osoby chore i starsze często uskarżają się na częściowy lub zupełny brak apetytu. Ich łaknienie zaczyna zanikać. Potrawy, które dotąd cieszyły podniebienie, obecnie są traktowane, jak „zło konieczne”. Zjedzenie nawet małego posiłku staje się udręką. Chory lub senior całymi godzinami próbuje przełknąć chociażby jeden kęs jedzenia. Okazuje się, że na apetyt, ma wpływ szereg czynników, w tym zdrowie fizyczne, kondycja psychiczna oraz ogólny wygląd posiłków.
Niektóre schorzenia i leki pogarszają smak potraw
Zdarza się, iż chemioterapia lub przyjmowanie niektórych leków zaburza pracę kubków smakowych. Potrawy, dotąd lubiane i chętnie spożywane, są obecnie nietolerowane przez seniora. Pachną i smakują zupełnie inaczej. Wiele osób z problemami zdrowotnymi skarży się na metaliczny lub gorzki posmak w ustach.
Gdy brak apetytu przydatne okażą się złote rady dla niejadków
Rozwiązaniem tegoż problemu może być eliminacja potraw, których chory lub osoba starsza w ogóle nie toleruje. Musimy wykazać się tutaj dużą inwencją kulinarną i znaleźć zamienniki, by dieta była zbilansowana. Nie zaleca się podawania ogromnych porcji, można rozdzielać je, na kilka mniejszych, ale serwowanych regularnie.
Zadbajmy także o atrakcyjny wygląd jedzenia. Musi być ono podane w sposób, który przyciąga wzrok i intryguje. Pozbądźmy się sztucznych polepszaczy smaku. Kolejną radą jest zwiększenie kaloryczności potraw, dlatego też do posiłku dodawajmy odrobinę zdrowych tłuszczów.
Osoby chore lub seniorzy nie przepadają za typowo mięsnymi potrawami. Można je urozmaicać tworząc wersje łatwe do konsumpcji, jak mięso mielone w postaci pierogów z mięsem czy gulasz z warzywami i kluskami, jako jedno danie. Sprawdzą się na pewno ryby.
Naturalnie zwiększamy także ilość podawanych płynów. Rozrzedzą one ślinę oraz odświeżą kubki smakowe.
Pamiętajmy, aby nie zmuszać nikogo do jedzenia. Apetyt można jedynie pobudzać. Postawmy na ładny wygląd dań, eksperymenty w kuchni i po prostu wspólne posiłki.