Prosty i smaczny obiad dla całej rodziny.
Gulasz idealnie komponuje się z delikatną kaszą bulgur.
Kasza bulgur to kasza pszeniczna o dużej zawartości błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu. To również źródło potasu, wapnia, magnezu i sodu. Wszystkie te składniki mineralne odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Ta delikatna kasza doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, ale sprawdzi się również w sałatkach.
Składniki (4 porcje):
- 400g fileta z indyka
- 500g przecieru pomidorowego/passaty
- łyżka koncentratu pomidorowego
- papryka czerwona
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ziela angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki wody lub bulionu (opcjonalnie)
- świeża natka pietruszki lub koperek
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
- kasza bulgur
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Marchew obieramy i kroimy w talarki.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
Mięso z indyka kroimy w kostkę.
Dużą patelnie rozgrzewamy wraz z 2 łyżkami oleju rzepakowego.
Wrzucamy pokrojone mięso i obsmażamy na dość dużym ogniu z każdej strony.
Mięso posypujemy majerankiem oraz papryką w proszku, dodajemy pokrojoną paprykę, czosnek, cebulę i smażymy do zeszklenia. Całość zalewamy przecierem pomidorowym lub passatą, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, marchew, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie i świeżo zmielony pieprz. mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około godzinę. W międzyczasie doprawiamy solą jeśli to konieczne, możemy też dodać 1/2 szklanki wody lub bulionu jeśli sos jest zbyt gęsty.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Wsypujemy kaszę bulgur i gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
Gotowe danie posypujemy świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Podajemy z dodatkiem ogórka kiszonego lub gotowanych na parze buraczków.
Smacznego!